Szukaj na blogu

Twarogowa babka paschalna

 Wielkanoc już niedługo, a ja w najbliższym czasie z przyjemnością przygotuję kilka przepisów na pyszne, świąteczne ciasta. 

Będą tradycyjne mazurki, babki i keksy, ale znajdzie się też coś zupełnie zaskakującego - serdecznie zapraszam, zaglądaj tu na bloga, będzie się sporo działo!

Moja pierwsza świąteczna propozycja w tym roku to wilgotna, twarogowa babka z dużą ilością bakalii. Jest bardzo smaczna, koniecznie ją wypróbuj!





Składniki (2 keksówki 8 na 16 cm):

100 g miękkiego masła

200 g twarogu z wiaderka

120 g cukru pudru

50 g cukru waniliowego

2 żółtka

2 jajka

300 g mąki pszennej

20 g proszku do pieczenia

Bakalie:

50 g rodzynek

50 g suszonej żurawiny

50 g suszonych moreli, drobno posiekanych 

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 g pistacji, drobno posiekanych (możesz wykorzystać inne orzechy)

Dodatkowo:

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sok z cytryny

cukier puder

posiekane bakalie do posypania po upieczeniu

masło do posmarowania foremek

mąka do oprószenia foremek 

Przygotowanie:

Miękkie masło, twaróg, cukier waniliowy i cukier puder umieszczam w miscie miksera.

Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy.

Dodaję żółtka i jajka, miksuję do połączenia.

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję przez kilka minut.

Przygotowane bakalie (posiekane orzechy, morele, rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę z pomarańczy) dodaję do wymieszanego ciasta i mieszam łopatką lub łyżką.

Ciasto wykładam po równo do dwóch keksówek (posmarowanych masłem i oprószonych mąką), wygładzam.

Piekę przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawiam na 10 minut, aby przestygło, po czym wyjmuję i polewam lukrem (sok z cytyny z cukrem pudrem, wymieszany do konsystencji śmietany).

Od razu posypuję bakaliami

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger