Twarogowa babka paschalna
Wielkanoc już niedługo, a ja w najbliższym czasie z przyjemnością przygotuję kilka przepisów na pyszne, świąteczne ciasta.
Będą tradycyjne mazurki, babki i keksy, ale znajdzie się też coś zupełnie zaskakującego - serdecznie zapraszam, zaglądaj tu na bloga, będzie się sporo działo!
Moja pierwsza świąteczna propozycja w tym roku to wilgotna, twarogowa babka z dużą ilością bakalii. Jest bardzo smaczna, koniecznie ją wypróbuj!
Składniki (2 keksówki 8 na 16 cm):
100 g miękkiego masła
200 g twarogu z wiaderka
120 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
2 żółtka
2 jajka
300 g mąki pszennej
20 g proszku do pieczenia
Bakalie:
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych moreli, drobno posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g pistacji, drobno posiekanych (możesz wykorzystać inne orzechy)
Dodatkowo:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
cukier puder
posiekane bakalie do posypania po upieczeniu
masło do posmarowania foremek
mąka do oprószenia foremek
Przygotowanie:
Miękkie masło, twaróg, cukier waniliowy i cukier puder umieszczam w miscie miksera.
Miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy.
Dodaję żółtka i jajka, miksuję do połączenia.
Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję przez kilka minut.
Przygotowane bakalie (posiekane orzechy, morele, rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę z pomarańczy) dodaję do wymieszanego ciasta i mieszam łopatką lub łyżką.
Ciasto wykładam po równo do dwóch keksówek (posmarowanych masłem i oprószonych mąką), wygładzam.
Piekę przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawiam na 10 minut, aby przestygło, po czym wyjmuję i polewam lukrem (sok z cytyny z cukrem pudrem, wymieszany do konsystencji śmietany).
Od razu posypuję bakaliami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz