Makaron orzo z cukinią, szpinakiem i pomidorami
Nas dzisiejszy piątkowy obiadek to pyszny makaron orzo, czyli ten w kształcie ziarenek ryżu, uduszony z warzywami i ziołami. Smakował wybornie 🌞
Składniki:
3/4 szklanki makaronu orzo
1 średniej wielkości cebula
1 niewielka cukinia
1 puszka krojonych pomidorów
1 duży ząbek czosnku
2 garście świeżych liści szpinaku baby
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii
2-3 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
woda do podlewania (ok. pół szklanki)
Przygotowanie:
Makaron gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu - powinien zostać jędrny, nie rozgotowany.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną w dużą kostkę cebulę i smażę do lekkiego zarumienienia.
Cukinię również kroję w kostkę, tylko większą, i dokładam do cebuli, oprószam solą i smażę razem mieszając ok. 5 minut.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz odsączony (nie musi być dokładnie) makaron, podlewam połową wody, wstępnie doprawiam solą i pieprzem.
Przykrywam i na małym ogniu, mieszając duszę ok. 10 minut.
Dodaję pomidory i natkę pietruszki, mieszam i duszę kolejnych 5 minut.
W razie potrzeby podlewam jeszcze wodą, żeby makaron nie był zbyt suchy.
Dodaję liście szpinaku (w całości), duszę 5 minut.
Na koniec doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz