Szukaj na blogu

Makaron orzo z cukinią, szpinakiem i pomidorami

Nas dzisiejszy piątkowy obiadek to pyszny makaron orzo, czyli ten w kształcie ziarenek ryżu, uduszony z warzywami i ziołami. Smakował wybornie 🌞



Składniki:

3/4 szklanki makaronu orzo

1 średniej wielkości cebula

1 niewielka cukinia

1 puszka krojonych pomidorów

1 duży ząbek czosnku

2 garście świeżych liści szpinaku baby

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii

2-3 łyżki oleju do smażenia

sól i pieprz do smaku

duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

woda do podlewania (ok. pół szklanki)

Przygotowanie:

Makaron gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu - powinien zostać jędrny, nie rozgotowany.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną w dużą kostkę cebulę i smażę do lekkiego zarumienienia.

Cukinię również kroję w kostkę, tylko większą, i dokładam do cebuli, oprószam solą i smażę razem mieszając ok. 5 minut.

Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz odsączony (nie musi być dokładnie) makaron, podlewam połową wody, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. 

Przykrywam i na małym ogniu, mieszając duszę ok. 10 minut.

Dodaję pomidory i natkę pietruszki, mieszam i duszę kolejnych 5 minut.

W razie potrzeby podlewam jeszcze wodą, żeby makaron nie był zbyt suchy.

Dodaję liście szpinaku (w całości), duszę 5 minut.

Na koniec doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger