Szukaj na blogu

Duszona brukselka

Przeciwnikom brukselki nawet nie proponuję, a lubiącym polecam :) Szybka i łatwa wersja przygotowana na patelni.



Składniki:

 0,5 kg brukselki (wybrałam jak najmniejsze)

1 średniej wielkości cebula

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka oleju

1 płaska łyżka masła

ok. pół szklanki wody

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka sosu Worcester

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

duża szczypta ostrej papryki

sól i pieprz do smaku

posiekany koperek

Przygotowanie:

Brukselkę dokładnie myję, przekrajam na pół. 

Cebulę kroję w grubą kostkę.

Obie posypuję mąką, mieszam.

Rozgrzewam na patelni olej z masłem, najpierw wrzucam cebulę i smażę ją przez 2-3 minuty, potem dorzucam brukselkę.

Wszystko oprószam solą i pieprzem.

Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażę, mieszając, do momentu, aż cebula i brukselka zaczną się ładnie rumienić.

Wtedy wlewam wodę, dodaję obie papryki, dolewam sos sojowy i Worcester, zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę ok. 10 minut.

Ilość sosów można zwiększyć, to rzecz gustu.

Na koniec ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku.

Można przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

\




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger