Duszona brukselka
Przeciwnikom brukselki nawet nie proponuję, a lubiącym polecam :) Szybka i łatwa wersja przygotowana na patelni.
Składniki:
0,5 kg brukselki (wybrałam jak najmniejsze)
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 płaska łyżka masła
ok. pół szklanki wody
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcester
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
duża szczypta ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
posiekany koperek
Przygotowanie:
Brukselkę dokładnie myję, przekrajam na pół.
Cebulę kroję w grubą kostkę.
Obie posypuję mąką, mieszam.
Rozgrzewam na patelni olej z masłem, najpierw wrzucam cebulę i smażę ją przez 2-3 minuty, potem dorzucam brukselkę.
Wszystko oprószam solą i pieprzem.
Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażę, mieszając, do momentu, aż cebula i brukselka zaczną się ładnie rumienić.
Wtedy wlewam wodę, dodaję obie papryki, dolewam sos sojowy i Worcester, zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę ok. 10 minut.
Ilość sosów można zwiększyć, to rzecz gustu.
Na koniec ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku.
Można przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz