Drożdżowe bułeczki kawowe z jabłkami i cynamonem
Poznaj mój przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki kawowe z jabłkami i cynamonem. Zaskoczy Cię, jakie są delikatne i puszyste, pełne smaku i pachnące. To jedne z lepszych drożdżowych wypieków, jakie wymyśliłam. Bardzo Ci je polecam!
Składniki:
Zaczyn:
- 50 g. mąki pszennej typ 500
- 15 g. cukru
- 100 g. ciepłego mleka
- 25 g. suchych drożdży
Ciasto:
- 450 g. mąki pszennej typ 500 + mniej więcej 1 łyżka do podsypania na końcu wyrabiania
- 6 g. gładkiej kawy rozpuszczalnej (nie może być w granulkach)
- 30 g. cukru waniliowego
- 80 g. cukru
- 130 g. ciepłego mleka
- 80 g. jogurtu naturalnego
oraz:
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 80 g. masła, rozpuszczonego
- 400 g. musu jabłkowego (lub prażonych jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
- mus jabłkowy (użyłam zrobionego przez siebie) – ok. 300 g.
- 100 g. cukru trzcinowego
- 5 g. mielonego cynamonu
- masło do posmarowania tortownicy
- mąka do oprószenia tortownicy
Przygotowanie:
Składniki zaczynu umieszczam w miseczce i dokładnie mieszam (np. rózgą kuchenną). Następnie przykrywam miseczkę i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ja zazwyczaj używam piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.
Ciasto:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję oba cukry, kawę, żółtka i jajko oraz mleko wymieszane z jogurtem i wyrośnięty zaczyn.
Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto przez kilka minut, a potem stopniowo dolewam rozpuszczone masło, i wyrabiam, aż ciasto je wchłonie, będzie gładkie i będzie odstawać od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywam w misce i odstawiam w ciepłe miejsce na 35-50 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto kilkukrotnie uderzam dłonią, by pozbyć się gazów, a potem rozwałkowuję na lekko podsypanej mąką tortownicy na prostokąt o wymiarach 35 na 45 cm.
Na prostokącie rozsmarowuję mus jabłkowy na grubość 3-4 mm, pozostawiając wolne miejsce na bokach.
Prostokąt zwijam jak roladę, sklejam miejsce łączenia, a potem ostrym nożem kroję na równych 8 kawałków (najprościej najpierw podzielić roladę na pół, a potem każdą część znowu na pół).
Tak przygotowane bułki układam w tortownicy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Na powierzchni rozsypuję cukier trzcinowy pomieszany z cynamonem.
Tortownicę przykrywam np. ściereczką, i odstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.
Po tym czasie podnoszę temperaturę do 180 stopni C, i piekę 40-45 minut. em kroję na równych 8 kawałków (najprościej najpierw podzielić roladę na pół, a potem każdą część znowu na pół).
Tak przygotowane bułki układam w tortownicy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Na powierzchni rozsypuję cukier trzcinowy pomieszany z cynamonem.
Tortownicę przykrywam np. ściereczką, i odstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz