Szukaj na blogu

Drożdżowe bułeczki kawowe z jabłkami i cynamonem

 Poznaj mój przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki kawowe z jabłkami i cynamonem. Zaskoczy Cię, jakie są delikatne i puszyste, pełne smaku i pachnące. To jedne z lepszych drożdżowych wypieków, jakie wymyśliłam. Bardzo Ci je polecam!






Składniki:

Zaczyn:

  • 50 g. mąki pszennej typ 500
  • 15 g. cukru
  • 100 g. ciepłego mleka
  • 25 g. suchych drożdży

Ciasto:

  • 450 g. mąki pszennej typ 500 + mniej więcej 1 łyżka do podsypania na końcu wyrabiania
  • 6 g. gładkiej kawy rozpuszczalnej (nie może być w granulkach)
  • 30 g. cukru waniliowego
  • 80 g. cukru
  • 130 g. ciepłego mleka
  • 80 g. jogurtu naturalnego

oraz:

  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 80 g. masła, rozpuszczonego
  • 400 g. musu jabłkowego (lub prażonych jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru

Dodatkowo:

  • mus jabłkowy (użyłam zrobionego przez siebie) – ok. 300 g.
  • 100 g. cukru trzcinowego
  • 5 g. mielonego cynamonu
  • masło do posmarowania tortownicy
  • mąka do oprószenia tortownicy

Przygotowanie:

Składniki zaczynu umieszczam w miseczce i dokładnie mieszam (np. rózgą kuchenną). Następnie przykrywam miseczkę i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ja zazwyczaj używam piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.

Ciasto:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję oba cukry, kawę, żółtka i jajko oraz mleko wymieszane z jogurtem i wyrośnięty zaczyn.

Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto przez kilka minut, a potem stopniowo dolewam rozpuszczone masło, i wyrabiam, aż ciasto je wchłonie, będzie gładkie i będzie odstawać od ręki.

Wyrobione ciasto przykrywam w misce i odstawiam w ciepłe miejsce na 35-50 minut, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto kilkukrotnie uderzam dłonią, by pozbyć się gazów, a potem rozwałkowuję na lekko podsypanej mąką tortownicy na prostokąt o wymiarach 35 na 45 cm.

Na prostokącie rozsmarowuję mus jabłkowy na grubość 3-4 mm, pozostawiając wolne miejsce na bokach.

Prostokąt zwijam jak roladę, sklejam miejsce łączenia, a potem ostrym nożem kroję na równych 8 kawałków (najprościej najpierw podzielić roladę na pół, a potem każdą część znowu na pół).

Tak przygotowane bułki układam w tortownicy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Na powierzchni rozsypuję cukier trzcinowy pomieszany z cynamonem.

Tortownicę przykrywam np. ściereczką, i odstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.

Po tym czasie podnoszę temperaturę do 180 stopni C, i piekę 40-45 minut. em kroję na równych 8 kawałków (najprościej najpierw podzielić roladę na pół, a potem każdą część znowu na pół).

Tak przygotowane bułki układam w tortownicy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Na powierzchni rozsypuję cukier trzcinowy pomieszany z cynamonem.

Tortownicę przykrywam np. ściereczką, i odstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger