Szukaj na blogu

Pyszny kurczak do sałatek

Ostatnio bardzo polubiłam ten sposób przyprawienia mięsa z kurczaka, i najczęściej wykorzystuję je wtedy do sałatek albo tortilli na zimno. Dodatek estragonu, połączenie słodkiej papryki i czosnku, a także nuta curry nadaje mu naprawdę wyjątkowego smaku!


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

2 łyżki oleju

1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 płaska łyżeczka curry

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka suszonego estragonu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso kroję na małe kawałki, przekładam do miski.

Dodaję wszystkie przyprawy, sól i pieprz do smaku - i dokładnie mieszam, odstawiam na pół godziny.

Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni, i ciągle mieszając, zaczynając od mocniej nagrzanej patelni, smażę mięso aż się ładnie zarumieni.

Potem zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i dosmażam jeszcze ok. 10 minut, również mieszając.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger