Pyszny kurczak do sałatek
Ostatnio bardzo polubiłam ten sposób przyprawienia mięsa z kurczaka, i najczęściej wykorzystuję je wtedy do sałatek albo tortilli na zimno. Dodatek estragonu, połączenie słodkiej papryki i czosnku, a także nuta curry nadaje mu naprawdę wyjątkowego smaku!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oleju
1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka curry
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na małe kawałki, przekładam do miski.
Dodaję wszystkie przyprawy, sól i pieprz do smaku - i dokładnie mieszam, odstawiam na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewam olej na patelni, i ciągle mieszając, zaczynając od mocniej nagrzanej patelni, smażę mięso aż się ładnie zarumieni.
Potem zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i dosmażam jeszcze ok. 10 minut, również mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz