Szukaj na blogu

Ciasto z borówkami

Jakoś dawno nie piekłam ciasta ucieranego, które bardzo lubię, więc kiedy przypomniało mi się, że mam borówki, upiekłam pyszne, waniliowe ciasto z borówkami. Takie niewielkie, dla naszej dwójki w sam raz, na uczczenie weekendu. Polecam serdecznie, pychota. 




Składniki (foremka 14 x 22 cm):

60 g masła w temperaturze pokojowej

60 g cukru pudru

15 g cukru waniliowego

2 nieduże jajka w temperaturze pokojowej

1 pełna łyżka (ok. 60 g) gęstej śmietany 18% (temperatura pokojowa)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (5-6 g)

150 g mąki pszennej

125 g świeżych borówek

Przygotowanie:

Masło przekładam do misy miksera, wsypuję oba cukry, i na najwyższych obrotach miksuję ok. 5 minut, aż stanie się puszyste.

Dodaję jajka i śmietanę, miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia, również miksuję do połączenia.

Do ciasta wrzucam borówki, mieszam łopatką i wykładam do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem foremki, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę 50 - 60 minut, najlepiej zrobić próbę patyczka (jeśli wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy, ciasto jest upieczone; jeśli jest jeszcze mokry, trzeba dać ciastu jeszcze 10-15 minut w piekarniku).

U mnie piekło się godzinę i 5 minut.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger