Ciasto z borówkami
Jakoś dawno nie piekłam ciasta ucieranego, które bardzo lubię, więc kiedy przypomniało mi się, że mam borówki, upiekłam pyszne, waniliowe ciasto z borówkami. Takie niewielkie, dla naszej dwójki w sam raz, na uczczenie weekendu. Polecam serdecznie, pychota.
Składniki (foremka 14 x 22 cm):
60 g masła w temperaturze pokojowej
60 g cukru pudru
15 g cukru waniliowego
2 nieduże jajka w temperaturze pokojowej
1 pełna łyżka (ok. 60 g) gęstej śmietany 18% (temperatura pokojowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5-6 g)
150 g mąki pszennej
125 g świeżych borówek
Przygotowanie:
Masło przekładam do misy miksera, wsypuję oba cukry, i na najwyższych obrotach miksuję ok. 5 minut, aż stanie się puszyste.
Dodaję jajka i śmietanę, miksuję do połączenia.
Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia, również miksuję do połączenia.
Do ciasta wrzucam borówki, mieszam łopatką i wykładam do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem foremki, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę 50 - 60 minut, najlepiej zrobić próbę patyczka (jeśli wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy, ciasto jest upieczone; jeśli jest jeszcze mokry, trzeba dać ciastu jeszcze 10-15 minut w piekarniku).
U mnie piekło się godzinę i 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz