Kotlety z indyka z papryką
Miękkie i soczyste kotlety z indyka, pełne smaku i koloru.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1 niewielka cebula
po pół: czerwonej, żółtej i zielonej papryki
1 duży ząbek czosnku do mięsa
1 małe jajko
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka musztardy sarepskiej
po pełnej łyżce posiekanych: koperku i natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Następnie:
mąka pszenna do obtoczenia kotletów przed smażeniem
5 łyżek wody
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 duży ząbek czosnku
sos chili słodki
Przygotowanie:
Cebulę kroję drobniutko, i podsmażam na 1 łyżce oleju do lekkiego zezłocenia.
Mięso wykładam do miski, dodaję musztardę, przestudzoną cebulę, drobno pokrojone papryki, posiekane zioła, oraz jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dokładnie mieszam, dodaję łyżkę mąki i bułkę tartą, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Jeszcze raz mieszam, formuję duże, owalne kotlety.
Obtaczam je w mące, strzepuję nadmiar, i smażę na pozostałym, średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Gdy kotlety są zarumienione, wlewam wodę, sos sojowy oraz dodatkowo łyżkę oleju, dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 15 minut, przewracając kotlety w międzyczasie.
Przed końcem duszenia smaruję kotlety słodkim sosem chili, powtarzam tę czynność 2 lub 3-krotnie, oczywiście z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz