Szukaj na blogu

Kotlety z indyka z papryką

Miękkie i soczyste kotlety z indyka, pełne smaku i koloru.




Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa z indyka

1 niewielka cebula

po pół: czerwonej, żółtej i zielonej papryki

1 duży ząbek czosnku do mięsa

1 małe jajko

1 łyżka mąki pszennej

2-3 łyżki bułki tartej

1 łyżka musztardy sarepskiej

po pełnej łyżce posiekanych: koperku i natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oleju do smażenia

Następnie:

mąka pszenna do obtoczenia kotletów przed smażeniem

5 łyżek wody

1 łyżka oleju

2 łyżki sosu sojowego

1 duży ząbek czosnku

sos chili słodki

Przygotowanie:

Cebulę kroję drobniutko, i podsmażam na 1 łyżce oleju do lekkiego zezłocenia.

Mięso wykładam do miski, dodaję musztardę, przestudzoną cebulę, drobno pokrojone papryki, posiekane zioła, oraz jajko i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dokładnie mieszam, dodaję łyżkę mąki i bułkę tartą, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Jeszcze raz mieszam, formuję duże, owalne kotlety.

Obtaczam je w mące, strzepuję nadmiar, i smażę na pozostałym, średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Gdy kotlety są zarumienione, wlewam wodę, sos sojowy oraz dodatkowo łyżkę oleju, dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Przykrywam patelnię i duszę na małym  ogniu ok. 15 minut, przewracając kotlety w międzyczasie.

Przed końcem duszenia smaruję kotlety słodkim sosem chili, powtarzam tę czynność 2 lub 3-krotnie, oczywiście z obu stron.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger