Szukaj na blogu

Rolady schabowe z pieczarkami i serem

Kruche i pyszne roladki pełne smaku, z farszem z pieczarek i sera. Łatwe do przygotowania!


Składniki:

6 plastrów schabu wieprzowego, ok. 2 cm grubości

6-8 średniej wielkości pieczarek 

1 średniej wielkości cebula

tarty żółty ser

musztarda i majonez 

sól i pieprz do smaku

mąka do panierowania

4 łyżki oleju

ok. pół szklanki wody do podlania w czasie duszenia

Przygotowanie: 

Zaczynam od przygotowania pieczarek: po oczyszczeniu kroję je w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. 

Rozgrzewam 2 łyżki oleju na patelni, wrzucam cebulę, przesmażam do zeszklenia, po czym dodaję pieczarki.

Wszystko doprawiam solą i pieprzem, i smażę przez ok. 10 minut mieszając.

Przygotowanie mięsa: dość mocno rozbijam kotlety, jednocześnie uważając żeby się nie przerwały.

Następnie doprawiam mięso z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony smaruję majonezem i musztardą.

Wykładam pieczarki, posypuję startym serem.

Zwijam roladki, dla pewności związuję nitką.

Tak przygotowane roladki podsmażam na rumiano, potem dorzucam na patelnię drobno pokrojoną cebulę, zmniejszam ogień i pod pokrywką duszę roladki przez ok. godzinę, przewracając je co jakiś czas.

W czasie duszenia dolewam też po odrobinie wody.

Doprawiam lekko solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger