Szukaj na blogu

Skrzydełka na grilla i do piekarnika

Zdjęcia po upieczeniu nie zdążyłam zrobić, bo zanim się zorientowałam, skrzydełek już nie było :) 

Można je przygotować na grillu, lub tak jak ja - w piekarniku.

Przypominam też przy okazji inne przepisy na skrzydełka- znajdziesz je TUTAJ.




Składniki:

1 kg skrzydełek

Marynata:

1,5 łyżeczki soli

0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

0,5 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka ciemnego cukru (może być zwykły)

1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Skrzydełka ostrym nożem dzielę na 3 części, końcówki odrzucam (można je wykorzystać np. do zupy).

Mieszam wszystkie składniki marynaty i nacieram nią skrzydełka.

Tak przygotowane, szczelnie zamknięte, zostawiam na noc (lub dobę) w lodówce.


Piekarnik:

Piekę przez ok. 70 minut w temperaturze 190 stopni C, mieszając skrzydełka dwa lub trzy razy.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger