Skrzydełka na grilla i do piekarnika
Zdjęcia po upieczeniu nie zdążyłam zrobić, bo zanim się zorientowałam, skrzydełek już nie było :)
Można je przygotować na grillu, lub tak jak ja - w piekarniku.
Przypominam też przy okazji inne przepisy na skrzydełka- znajdziesz je TUTAJ.
Składniki:
1 kg skrzydełek
Marynata:
1,5 łyżeczki soli
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ciemnego cukru (może być zwykły)
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka ostrym nożem dzielę na 3 części, końcówki odrzucam (można je wykorzystać np. do zupy).
Mieszam wszystkie składniki marynaty i nacieram nią skrzydełka.
Tak przygotowane, szczelnie zamknięte, zostawiam na noc (lub dobę) w lodówce.
Piekarnik:
Piekę przez ok. 70 minut w temperaturze 190 stopni C, mieszając skrzydełka dwa lub trzy razy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz