Naleśniki gofrowe
Gofrowe naleśniki mają inny smak od tradycyjnych. Są słodsze, grubsze i rzeczywiście w smaku przypominają trochę gofry. Są dobre na deser, można je podać z ulubioną konfiturą lub dżemem, albo z bitą śmietaną i owocami.
Składniki (10 sztuk, średnica 15 cm):
1,5 szklanki (255 g) mąki pszennej
2 łyżki (35 g) cukru waniliowego
1 pełna łyżka (25 g) cukru pudru
1 płaska łyżeczka (6 g) proszku do pieczenia
1 szklanka mleka 3,2 %
2 jajka
1 pełna łyżka (40 g) masła (trzeba je rozpuścić)
Dodatkowo:
olej do smarowania patelni
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i bardzo dokładnie mieszam. Można to zrobić rózgą kuchenną lub mikserem. Ciasto powinno być zupełnie gładkie, o trochę gęściejszej konsystencji, niż na tradycyjne naleśniki.
Ciasto odstawiam na 10 minut.
Niewielką patelnię (u mnie o średnicy 15 cm) mocno rozgrzewam, po czym smaruję natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Chodzi o to, by dno było lekko natłuszczone, ale tylko cieniutką warstwą oleju.
Wlewam porcję ciasta i okrężnymi ruchami, zaczynając od środka (najłatwiej to zrobić dnem chochelki lub łyżki) rozprowadzam je szybko na dnie patelni.
Naleśniki smażę na mocnym ogniu, nie dopuszczając jednak do przypalenia. Przewracam je, gdy strona od wewnątrz jest mocno rumiana, a ta z zewnątrz zrobi się zupełnie matowa i zaczną pokazywać się na niej bąbelki powietrza. Po odwróceniu smażę 2-3 minuty, i jeszcze raz przewracam, na ok. minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz