Szukaj na blogu

Chrupiące placki z kukurydzy

Lekko słodkie, trochę pikantne, wspaniale chrupiące - będą świetną przekąską, zwłaszcza że smakują też na zimno. 



Składniki (10-12 placków):

1 duża puszka kukurydzy (340 g przed odsączeniem)

1 łyżka mąki pszennej

duża szczypta soli

duża szczypta mielonego czarnego pieprzu

szczypta chili

Ciasto:

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek wody

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączam na sicie, po czym oprószam solą i pieprzem, mieszam.

Posypuję ją łyżką mąki pszennej, dokładnie mieszam.

Łączę wszystkie składniki ciasta do uzyskania kleistej, średnio gęstej masy.

Ciasto wlewam do kukurydzy, jeszcze raz dokładnie mieszam.

Wykładam po łyżce masy z kukurydzą na rozgrzany olej, placki smażę do lekkiego zarumienienia z obu stron.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger