Filet z kurczaka z chrupiącą cebulką (marynowane w majonezie)
Ten obiad zrobiłam całkowicie spontanicznie, bo chociaż mięso zamarynowałam wczoraj, to pomysł na skończenie dania wymyśliłam dziś. To jest naprawdę przepyszne, i biorąc pod uwagę poziom trudności mogę zaliczyć to danie do prawie genialnych😃 Kurczak jest w środku mięciutki, soczysty i delikatny, a ta smażona cebula...marzenie!
Bardzo serdecznie polecam - wypróbuj!
Składniki na 2 osoby:
400 g. fileta z kurczaka
1 duża cebula
2-3 łyżki majonezu
do smaku: sól, pieprz, mielona ostra papryka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety przekrajam wzdłuż, by powstały w miarę płaskie kotlety; dodatkowo lekko je rozbijam tłuczkiem (ale nie za mocno).
400 g. fileta z kurczaka
1 duża cebula
2-3 łyżki majonezu
do smaku: sól, pieprz, mielona ostra papryka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety przekrajam wzdłuż, by powstały w miarę płaskie kotlety; dodatkowo lekko je rozbijam tłuczkiem (ale nie za mocno).
Mięso oprószam z obu stron solą i pieprzem.
Obraną cebulę kroję w plastry lub półplastry.
Na dno pojemnika wykładam łyżeczkę majonezu i rozsmarowuję go, a potem układam na nim kawałek mięsa.
Na dno pojemnika wykładam łyżeczkę majonezu i rozsmarowuję go, a potem układam na nim kawałek mięsa.
Mięso również smaruję majonezem, a potem układam na nim kilka plastrów cebuli.
W ten sposób, warstwami, wykładam całego kurczaka.
Przykrywam pojemnik i odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Przed smażeniem każdy kawałek kurczaka panieruję w bułce tartej.
Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni, układam kotlety, smażę z jednej strony na złoto.
Przed smażeniem każdy kawałek kurczaka panieruję w bułce tartej.
Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni, układam kotlety, smażę z jednej strony na złoto.
Po przewróceniu zsuwam je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam cebulę - tę z marynowania: wcześniej rozdzielam ją na pojedyncze krążki, i również panieruję w bułce - w czasie smażenia doprawiam ją solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
Smażę na dość mocnym ogniu, mieszając cebulę, by zrobiła się rumiana.
Podaję na gorąco, najlepiej z warzywami.
Podaję na gorąco, najlepiej z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz