Szukaj na blogu

Filet z kurczaka z chrupiącą cebulką (marynowane w majonezie)

Ten obiad zrobiłam całkowicie spontanicznie, bo chociaż mięso zamarynowałam wczoraj, to pomysł na skończenie dania wymyśliłam dziś. To jest naprawdę przepyszne, i biorąc pod uwagę poziom trudności mogę zaliczyć to danie do prawie genialnych😃 Kurczak jest w środku mięciutki, soczysty i delikatny, a ta smażona cebula...marzenie!

Bardzo serdecznie polecam - wypróbuj!


Składniki na 2 osoby:
400 g. fileta z kurczaka
1 duża cebula
2-3 łyżki majonezu
do smaku: sól, pieprz, mielona ostra papryka
bułka tarta do panierowania 
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety przekrajam wzdłuż, by powstały w miarę płaskie kotlety; dodatkowo lekko je rozbijam tłuczkiem (ale nie za mocno). 
Mięso oprószam z obu stron solą i pieprzem. 
Obraną cebulę kroję w plastry lub półplastry.
Na dno pojemnika wykładam łyżeczkę majonezu i rozsmarowuję go, a potem układam na nim kawałek mięsa. 
Mięso również smaruję majonezem, a potem układam na nim kilka plastrów cebuli. 
W ten sposób, warstwami, wykładam całego kurczaka. 
Przykrywam pojemnik i odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. 
Przed smażeniem każdy kawałek kurczaka panieruję w bułce tartej.
Rozgrzewam kilka łyżek oleju na patelni, układam kotlety, smażę z jednej strony na złoto. 
Po przewróceniu zsuwam je na bok patelni, a w wolne miejsce wrzucam cebulę - tę z marynowania: wcześniej rozdzielam ją na pojedyncze krążki, i również panieruję w bułce - w czasie smażenia doprawiam ją solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. 
Smażę na dość mocnym ogniu, mieszając cebulę, by zrobiła się rumiana.
Podaję na gorąco, najlepiej z warzywami.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger