Chałka z kruszonką
Tradycyjna, puszysta, domowa chałka drożdżowa z kruszonką. Łatwa do przygotowania, idealna na weekendowe śniadanie.
Składniki:
400 g mąki pszennej + ewentualnie 1 łyżka do zagniatania
30 g cukru waniliowego
duża szczypta soli
3 żółtka
40 g masła, rozpuszczonego
Zaczyn:
170 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
3 pełne łyżki mąki odebranej z całości
Kruszonka:
15 g masła
30 g cukru
30 g mąki pszennej
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
Przygotowanie:
Kruszonka:
Miękie masło rozcieram w palcach z cukrem, dodaję mąkę i rozcieram do uzyskania charakterystycznych grudek.
Zaczyn:
Ciepłe mleko wlewam do miseczki, po czym dokładnie mieszam z 3 łyżkami mąki, cukrem i rozkruszonymi drożdżami.
Zaczyn przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut, żeby wyrósł (np. piekarnik rozgrzany do 50 stopni C)
Ciasto:
Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję żółtka, sól i cukier waniliowy, mieszam dłonią do połączenia.
Wyrabiam przez chwilę, po czym dolewam masło i wyrabiam do uzyskania jednolitego, dośc zwartego ciasta.
W czasie zagniatania ciasto można podsypać dodatkowo łyżką mąki.
Wyrobione ciasto przykrywam w misce i znowu odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiam, żeby je odgazować, po czym dzielę na pół.
Każdą część dzielę na 4, formuję 4 wałęczki długości ok. 20-25 cm, formuję chałki.
Odstawiam je znowu na 15-20 minut w ciepłe miejsce, do podrośnięcia.
Przed pieczeniem smaruję je delikatnie mlekiem i posypuję kruszonką.
Piekę ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz