Szukaj na blogu

Chałka z kruszonką

Tradycyjna, puszysta, domowa chałka drożdżowa z kruszonką. Łatwa do przygotowania, idealna na weekendowe śniadanie.




Składniki:

400 g mąki pszennej + ewentualnie 1 łyżka do zagniatania

30 g cukru waniliowego

duża szczypta soli

3 żółtka

40 g masła, rozpuszczonego

Zaczyn:

170 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka

20 g świeżych drożdży

40 g cukru

3 pełne łyżki mąki odebranej z całości

Kruszonka:

15 g masła

30 g cukru

30 g mąki pszennej

Dodatkowo:

mleko do posmarowania 

Przygotowanie:

Kruszonka:

Miękie masło rozcieram w palcach z cukrem, dodaję mąkę i rozcieram do uzyskania charakterystycznych grudek.

Zaczyn:

Ciepłe mleko wlewam do miseczki, po czym dokładnie mieszam z 3 łyżkami mąki, cukrem i rozkruszonymi drożdżami.

Zaczyn przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut, żeby wyrósł (np. piekarnik rozgrzany do 50 stopni C)

Ciasto:

Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję żółtka, sól i cukier waniliowy, mieszam dłonią do połączenia.

Wyrabiam przez chwilę, po czym dolewam masło i wyrabiam do uzyskania jednolitego, dośc zwartego ciasta.

W czasie zagniatania ciasto można podsypać dodatkowo łyżką mąki. 

Wyrobione ciasto przykrywam w misce i znowu odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiam, żeby je odgazować, po czym dzielę na pół.

Każdą część dzielę na 4, formuję 4 wałęczki długości ok. 20-25 cm, formuję chałki.

Odstawiam je znowu na 15-20 minut w ciepłe miejsce, do podrośnięcia.

Przed pieczeniem smaruję je delikatnie mlekiem i posypuję kruszonką.

Piekę ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika).


 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger