Szukaj na blogu

Kurczak (filet) z kurkami

Od ponad miesiąca zerkam z utęsknieniem na mapę grzybów (na tę mapę), i niestety na zerkaniu się kończy, bo u nas grzybów ciągle nie ma 😔  
Pozostaje jedynie je kupić, no i oto są - kurki. Przygotowałam szybkie danie z fileta z kurczaka, z odrobiną śmietany, i kurek oczywiście.


Składniki:
ok. 800 g. fileta z piersi kurczaka
2 cebule
400 g. kurek
3 łyżki oleju
2 łyżki śmietany do zup i sosów (np. 18%)
3 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Oczyszczam kurki (korzystam z tego sposobu), duże kroję na 3-4 kawałki, średnie na pół, małe zostawiam w całości.
Mięso kroję na kilkucentymetrowe kawałki, oprószam solą i pierzem. 
Cebule kroję w niewielką kostkę. 
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, układam kawałki kurczaka i podsmażam je z obu stron na jasnozłoty kolor. 
Gdy mięso jest podsmażone, dorzucam pokrojoną cebulę. 
Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu ok. 5-6 minut, mieszając dwukrotnie. 
Następnie dodaję grzyby i pod przykryciem, na niewielkim ogniu,  duszę wszystko 20 minut (grzyby wypuszczą trochę wody, ewentualnie dolewam trochę wrzątku). 
Śmietanę mieszam z sosem sojowym, dolewam łyżkę płynu z duszenia, mieszam i przelewam płyn na patelnię. 
Mieszam wszystko, doprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger