Kurczak (filet) z kurkami
Od ponad miesiąca zerkam z utęsknieniem na mapę grzybów (na tę mapę), i niestety na zerkaniu się kończy, bo u nas grzybów ciągle nie ma 😔
Pozostaje jedynie je kupić, no i oto są - kurki. Przygotowałam szybkie danie z fileta z kurczaka, z odrobiną śmietany, i kurek oczywiście.
Składniki:
ok. 800 g. fileta z piersi kurczaka
2 cebule
400 g. kurek
3 łyżki oleju
2 łyżki śmietany do zup i sosów (np. 18%)
3 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Oczyszczam kurki (korzystam z tego sposobu), duże kroję na 3-4 kawałki, średnie na pół, małe zostawiam w całości.
ok. 800 g. fileta z piersi kurczaka
2 cebule
400 g. kurek
3 łyżki oleju
2 łyżki śmietany do zup i sosów (np. 18%)
3 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Oczyszczam kurki (korzystam z tego sposobu), duże kroję na 3-4 kawałki, średnie na pół, małe zostawiam w całości.
Mięso kroję na kilkucentymetrowe kawałki, oprószam solą i pierzem.
Cebule kroję w niewielką kostkę.
Rozgrzewam olej w głębokiej patelni, układam kawałki kurczaka i podsmażam je z obu stron na jasnozłoty kolor.
Gdy mięso jest podsmażone, dorzucam pokrojoną cebulę.
Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu ok. 5-6 minut, mieszając dwukrotnie.
Następnie dodaję grzyby i pod przykryciem, na niewielkim ogniu, duszę wszystko 20 minut (grzyby wypuszczą trochę wody, ewentualnie dolewam trochę wrzątku).
Śmietanę mieszam z sosem sojowym, dolewam łyżkę płynu z duszenia, mieszam i przelewam płyn na patelnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz