Smażone ogórki do obiadu
Sporo osób zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać nadmiar ogórków, lub jaki odmienny sposób ich przygotowania wymyślić :) A może być dużym zaskoczeniem, jak pyszne są na ciepło, podsmażone na maśle, ze sporą ilością czosnku. Próbowaliście kiedyś ? Jeśli nie, to bardzo zachęcam.
Stawiam też dychę, że równie smaczne będą z odrobiną curry lub z koperkiem - na wypadek, gdyby ktoś nie lubił czosnku.
Składniki:
6-8 niewielkich ogórków gruntowych (jak najmniej pestek)
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól ziołowa
Przygotowanie:
Umyte ogórki kroję ze skórką w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewam masło, wkładam ogórki, lekko je solę i smażę bez przykrycia ok. 5 minut, mieszając. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę jeszcze 2-3 minuty. Ogórki powinny zmięknąć i stać się szkliste. Podaję na ciepło jako dodatek do obiadu.
Przepis autorski.
Stawiam też dychę, że równie smaczne będą z odrobiną curry lub z koperkiem - na wypadek, gdyby ktoś nie lubił czosnku.
Składniki:
6-8 niewielkich ogórków gruntowych (jak najmniej pestek)
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól ziołowa
Przygotowanie:
Umyte ogórki kroję ze skórką w bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewam masło, wkładam ogórki, lekko je solę i smażę bez przykrycia ok. 5 minut, mieszając. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę jeszcze 2-3 minuty. Ogórki powinny zmięknąć i stać się szkliste. Podaję na ciepło jako dodatek do obiadu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz