Mleczny sernik gotowany
Serniczek jest mleczny w smaku, mięciutki i pyszny.
Składniki (blaszka 20 na 30 cm):
ok. 500 g herbatników waniliowych typu petitki
Masa serowa:
200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kg sera z wiaderka
140 g kanapkowego serka śmietankowego
4 pełne łyżki pełnotłustego mleka w proszku
1 łyżka mąki pszennej
6 jajek
Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Masa serowa:
Masło przekładam do dużego garnka, dodaję cukier puder i waniliowy.
Podgrzewam aż do rozpuszczenia się masła i cukru.
Gotując masę dodaję po 2-3 łyżki sera (oba razem), nie przerywając mieszania (najlepiej robić to rózgą kuchenną, uwaga - trochę pryska), aż do wykorzystania całej ilości.
Do masy dodaję po łyżce mleko w proszku, również każdorazowo dokładnie mieszając.
Na końcu dodaję po 1 jajku, mieszam do połączenia.
Masę podgrzewam jeszcze 5 do 10 minut, ciągle mieszając, powinna zauważalnie zgęstnieć.
Złożenie ciasta:
Dno blachy wykładam herbatnikami, w razie potrzeby je docinam.
Na spód z herbatników wykładam ok. 1 cm warstwę gorącej masy, wygładzam, układam kolejną warstwę herbatników, i ponownie masę; jeśli wystarczy składników powtarzam to jeszcze raz.
Polewa z czekolady:
Podgrzewam śmietankę, dodaję posiekaną czekoladę, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji, wylewam na ciasto, wyrównuję.
Sernik wstawiam do lodówki do schłodzenia na co najmniej kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz