Szukaj na blogu

Mleczny sernik gotowany

 Serniczek jest mleczny w smaku, mięciutki i pyszny. 


Składniki (blaszka 20 na 30 cm):

ok. 500 g herbatników waniliowych typu petitki

Masa serowa:

200 g masła

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

1 kg sera z wiaderka

140 g kanapkowego serka śmietankowego

4 pełne łyżki pełnotłustego mleka w proszku

1 łyżka mąki pszennej

6 jajek

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Masa serowa: 

Masło przekładam do dużego garnka, dodaję cukier puder i waniliowy.

Podgrzewam aż do rozpuszczenia się masła i cukru.

Gotując masę dodaję po 2-3 łyżki sera (oba razem), nie przerywając mieszania (najlepiej robić to rózgą kuchenną, uwaga - trochę pryska), aż do wykorzystania całej ilości.

Do masy dodaję po łyżce mleko w proszku, również każdorazowo dokładnie mieszając.

Na końcu dodaję po 1 jajku, mieszam do połączenia.

Masę podgrzewam jeszcze 5 do 10 minut, ciągle mieszając, powinna zauważalnie zgęstnieć.

Złożenie ciasta:

Dno blachy wykładam herbatnikami, w razie potrzeby je docinam.

Na spód z herbatników wykładam ok. 1 cm warstwę gorącej masy, wygładzam, układam kolejną warstwę herbatników, i ponownie masę; jeśli wystarczy składników powtarzam to jeszcze raz.

Polewa z czekolady:

Podgrzewam śmietankę, dodaję posiekaną czekoladę, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji, wylewam na ciasto, wyrównuję.

Sernik wstawiam do lodówki do schłodzenia na co najmniej kilka godzin.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger