Szukaj na blogu

Krokiety z gotowanych warzyw

Bardzo dobre, bardzo aromatyczne, a przy tym sycące i niesłychanie delikatne. Polecam na letni obiadek. U nas były zjedzone ze szparagami z patelni i sadzonym jajkiem.



Składniki:

4 średniej wielkości ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

1 średniej wielkości cebula

1 duży ząbek czosnku

spora garść świeżego szpinaku

po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki

3-4 łyżki tartej mozzarelli

do smaku: sól i pieprz

Dodatkowo:

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotuję do momentu, gdy będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Przestudzone ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia, dodaję posiekany szpinaki czosnek. 

Smażę przez chwilę razem, przekładam do startych warzyw.

Dodaję zioła i startą mozzarellę, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam do połączenia.

Formuję owalne kotleciki, panieruję je w bułce tartej i smażę na złoto na oleju.

Uwaga - w moim przepisie nie ma jajka, przez co kotlety smaży się trochę trudniej, niż przeciętnie, ale możesz przez panierowaniem w bułce obtoczyć je w rozmąconym jajku, to ułatwi sprawę.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger