Świderki z cynamonem
Świderki z cynamonem to pyszne i łatwe ciasteczka do kawy.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 jajko
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
2-3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Lukier śmietanowy:
1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru - wszystko dokładnie mieszam
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieszczam w misce i zagniatam jednolite ciasto.
W głębokim talerzu mieszam cynamon z cukrem.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.
Z zagniecionego ciasta odrywam kulki wielkości dużego orzecha laskowego, robię z tej porcji cienki wałeczek, który obtaczam w cukrze z cynamonem.
Następnie wałeczek składam na pół, i skręcam w świderek, końce sklejam.
Tak przygotowane ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem, zachowując niewielkie odstępy.
Blachę wstawiam do piekarnika, po ok. 15 minutach za pomocą pędzelka smaruję lukrem, i piekę jeszcze 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz