Szukaj na blogu

Duszone ziemniaki z kurczakiem i szparagami

Czyli klasyczne jednogarnkowe! Pyszne danie, sycące i pełne smaku, przygotowane na jednej patelni.



Składniki (u nas na 3 osoby):

2 podwójne filety z piersi kurczaka

1 łyżeczka mąki pszennej

1 niewielka marchewka

5-8 średniej wielkości ziemniaków

1 średniej wielkości cebula

1 duży ząbek czosnku

pęczek zielonych szparagów

u mnie 2 gałązki świeżego lubczyku

posiekany koperek

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

ok. 3/4 szklanki wody do podlewania w czasie duszenia

do smaku: sól i pieprz

duża szczypta curry

Przygotowanie:

Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem, oraz mąką.

Podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju.

Dodaję cebulę pokrojoną np. w piórka, mieszając smażę 2-3 minuty, i dodaję pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki (miałam niewielkie, i pokroiłam je na ćwiartki, możesz pokroić na ósemki - kawałki nie powinny być zbyt duże).

Mieszam wszystko, dodaję lubczyk (wciskam pod spód), przykrywam i smażę kilka minut.

Dodaję masło i posiekany czosnek, smażę znowu kilka minut.

Dolewam 1/3 wody, wszystko doprawiam solą i pieprzem, przykrywam i duszę na niewielkim ogniu, aż do ziemniaki zmiękną (uzupełniam wodę w miarę upływu czasu), pod koniec duszenia dodaję szparagi.

Wszystko na koniec ostatecznie doprawiam do smaku, posypuję koperkiem.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger