Duszone ziemniaki z kurczakiem i szparagami
Czyli klasyczne jednogarnkowe! Pyszne danie, sycące i pełne smaku, przygotowane na jednej patelni.
Składniki (u nas na 3 osoby):
2 podwójne filety z piersi kurczaka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 niewielka marchewka
5-8 średniej wielkości ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 duży ząbek czosnku
pęczek zielonych szparagów
u mnie 2 gałązki świeżego lubczyku
posiekany koperek
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
ok. 3/4 szklanki wody do podlewania w czasie duszenia
do smaku: sól i pieprz
duża szczypta curry
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieprzem, oraz mąką.
Podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju.
Dodaję cebulę pokrojoną np. w piórka, mieszając smażę 2-3 minuty, i dodaję pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki (miałam niewielkie, i pokroiłam je na ćwiartki, możesz pokroić na ósemki - kawałki nie powinny być zbyt duże).
Mieszam wszystko, dodaję lubczyk (wciskam pod spód), przykrywam i smażę kilka minut.
Dodaję masło i posiekany czosnek, smażę znowu kilka minut.
Dolewam 1/3 wody, wszystko doprawiam solą i pieprzem, przykrywam i duszę na niewielkim ogniu, aż do ziemniaki zmiękną (uzupełniam wodę w miarę upływu czasu), pod koniec duszenia dodaję szparagi.
Wszystko na koniec ostatecznie doprawiam do smaku, posypuję koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz