Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej z pieczarkami
Zdziwiłam dziś moją mamę i siostrę farszem do tych naleśników, ale obie stwierdziły, że wszystko smakowało bardzo dobrze. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
naleśniki np. wg tego przepisu: KLIK
Farsz:
pół szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka wody
1 średniej wielkości cebula
250 - 300 g pieczarek
1 ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
ok. 40 g tartej mozzarelli
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Duszone pieczarki:
300 - 400 g pieczarek
2 łyżki oleju
1 mała cebula
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 mały ząbek czosnku
150 ml śmietanki 30%
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynam od ugotowania kaszy: przesypuję ją do niewielkiego garnka, wlewam wodę, wsypuję dużą szczyptę soli, pod przykryciem gotuję na niewielkim ogniu aż cała woda się wchłonie.
Następnie smażę naleśniki .
Farsz:
Obraną cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na oleju.
Pieczarki kroję na pół, a potem na cieniutkie plasterki, dorzucam do cebuli, lekko solę i przesmażam do lekkiego zarumienienia.
Zawartość patelni przekładam do miski, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki, startą mozzarellę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystko dokładnie mieszam.
Na każdym naleśniku rozkładam solidną łyżkę farszu, rozprowadzam na całej powierzchni, i składam np. w kopertę.
Duszone pieczarki:
Drobno posiekaną cebulę podsmażam do zeszklenia na oleju, dodaję pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.
Wszystko lekko solę i smażę aż odparuje woda z pieczarek, powinny się też lekko zezłocić.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewam śmietankę, dodaję paprykę, curry i ocet balsamiczny.
Duszę na małym ogniu, aż płyn się mocno zredukuje.
Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Podanie:
Naleśniki podsmażam z obu stron np. na maśle klarowanym, podaję z gorącymi pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz