Szukaj na blogu

Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej z pieczarkami

Zdziwiłam dziś moją mamę i siostrę farszem do tych naleśników, ale obie stwierdziły, że wszystko smakowało bardzo dobrze. Polecam do wypróbowania!


Składniki:

naleśniki np. wg tego przepisu: KLIK

Farsz:

pół szklanki kaszy gryczanej

1 szklanka wody

1 średniej wielkości cebula

250 - 300 g pieczarek

1 ząbek czosnku

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 

ok. 40 g tartej mozzarelli

2-3 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

Duszone pieczarki:

300 - 400 g pieczarek

2 łyżki oleju 

1 mała cebula

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

1 mały ząbek czosnku

150 ml śmietanki 30%

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 płaska łyżeczka curry

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zaczynam od ugotowania kaszy: przesypuję ją do niewielkiego garnka, wlewam wodę, wsypuję dużą szczyptę soli, pod przykryciem gotuję na niewielkim ogniu aż cała woda się wchłonie.

Następnie smażę naleśniki .

Farsz:

Obraną cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na oleju.

Pieczarki kroję na pół, a potem na cieniutkie plasterki, dorzucam do cebuli, lekko solę i przesmażam do lekkiego zarumienienia.

Zawartość patelni przekładam do miski, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki, startą mozzarellę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.

Wszystko dokładnie mieszam.

Na każdym naleśniku rozkładam solidną łyżkę farszu, rozprowadzam na całej powierzchni, i składam np. w kopertę.

Duszone pieczarki:

Drobno posiekaną cebulę podsmażam do zeszklenia na oleju, dodaję pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.

Wszystko lekko solę i smażę aż odparuje woda z pieczarek, powinny się też lekko zezłocić.

Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewam śmietankę, dodaję paprykę, curry i ocet balsamiczny.

Duszę na małym ogniu, aż płyn się mocno zredukuje.

Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Podanie:

Naleśniki podsmażam z obu stron np. na maśle klarowanym, podaję z gorącymi pieczarkami.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger