Szukaj na blogu

Turecki chleb Bazlama

Bazlama - chleb turecki to drożdżowe pieczywo w formie płaskich placków, które przygotowuje się na patelni bądź innej gorącej powierzchni. Jest spożywany w Turcji i pobliskich krajach, a spożywa się go jako dodatek zarówno do gorących, jak i zimnych potraw - do wszelkiego rodzaju gulaszy, sosów, past itd. Może posłużyć jako spód do pizzy, można go zjeść w formie kanapki. 

To pieczywo najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.


Składniki (6 sztuk o średnicy ok. 18 cm):

500 g mąki pszennej

10 g suszonych drożdży

160 ml ciepłego mleka

160 ml ciepłej wody

10 g cukru

8 g soli

20 g oliwy 

Dodatkowo:

masło do posmarowania chleba 

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Do dużej miski wlewam mleko i wodę, dodajęcukier i suszone drożdże. Wszytko dokładnie mieszam rózgą kuchenną.

Wsypuję stopniowo mąkę, jednocześnie mieszając ciasto, a gdy masa jest już  zupełnie gęsta, zaczynam ją wyrabiać dłonią.

Gdy będzie w miarę jednolita, dolewam oliwę i wyrabiam do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto smaruję dwoma łyżkami oliwy, po czym uderzam płaską dłonią by je odgazować.

Nastepnie ciasto dzielę na 6 równych części i formuję z nich kulki.

Kulki odstawiam na 15 minut do napuszenia (pod przykryciem).

Smażenie: 

Każdą kulkę z ciasta spłaszczam i rozwałkwuję na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm (koło będzie miało ok. 18 cm średnicy).

Rozgrzewam patelnię z grubym dnem i po kolei smażę chlebki: najpierw do zezłocenia z jednej strony (na górnej powierzchni zaczną tworzyć się pęcherze), a potem odwracam każdy placek i również smażę do zezłocenia. Jeszcze raz odwracam i smażę kilka minut.

Gorący, usmażony placek zdejmuję z patelni i smaruję z obu stron rozpuszczonym masłem (jeśli lubisz, możesz użyć masłą czosnkowego).

Można go też w tym momencie posypać pokruszoną, ostrą papryczką i natką pietruszki.

Podaję ciepłe.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger