Turecki chleb Bazlama
Bazlama - chleb turecki to drożdżowe pieczywo w formie płaskich placków, które przygotowuje się na patelni bądź innej gorącej powierzchni. Jest spożywany w Turcji i pobliskich krajach, a spożywa się go jako dodatek zarówno do gorących, jak i zimnych potraw - do wszelkiego rodzaju gulaszy, sosów, past itd. Może posłużyć jako spód do pizzy, można go zjeść w formie kanapki.
To pieczywo najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Składniki (6 sztuk o średnicy ok. 18 cm):
500 g mąki pszennej
10 g suszonych drożdży
160 ml ciepłego mleka
160 ml ciepłej wody
10 g cukru
8 g soli
20 g oliwy
Dodatkowo:
masło do posmarowania chleba
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewam mleko i wodę, dodajęcukier i suszone drożdże. Wszytko dokładnie mieszam rózgą kuchenną.
Wsypuję stopniowo mąkę, jednocześnie mieszając ciasto, a gdy masa jest już zupełnie gęsta, zaczynam ją wyrabiać dłonią.
Gdy będzie w miarę jednolita, dolewam oliwę i wyrabiam do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto smaruję dwoma łyżkami oliwy, po czym uderzam płaską dłonią by je odgazować.
Nastepnie ciasto dzielę na 6 równych części i formuję z nich kulki.
Kulki odstawiam na 15 minut do napuszenia (pod przykryciem).
Smażenie:
Każdą kulkę z ciasta spłaszczam i rozwałkwuję na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm (koło będzie miało ok. 18 cm średnicy).
Rozgrzewam patelnię z grubym dnem i po kolei smażę chlebki: najpierw do zezłocenia z jednej strony (na górnej powierzchni zaczną tworzyć się pęcherze), a potem odwracam każdy placek i również smażę do zezłocenia. Jeszcze raz odwracam i smażę kilka minut.
Gorący, usmażony placek zdejmuję z patelni i smaruję z obu stron rozpuszczonym masłem (jeśli lubisz, możesz użyć masłą czosnkowego).
Można go też w tym momencie posypać pokruszoną, ostrą papryczką i natką pietruszki.
Podaję ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz