Szukaj na blogu

Siekane kotlety z kurczaka z kalafiorem

Siekane kotlety to sposób na smaczny, i oszczędny obiad. Moja dzisiejsza propozycja to połączenie mięsa z kurczaka z delikatnym smakiem kalafiora i ziół. Kotlety wyszły pyszne!

Składniki (9-10 sztuk)

250 g mięsa z piersi kurczaka

1 średniej wielkości cebula

2 lub 3 spore różyczki surowego kalafiora

po 1 łyżce posiekanych ziół: koperku, lubczyku i estragonu (lub innych, wg uznania)

1 łyżka majonezu

1 jajko

3-4 łyżki mąki pszennej 

do smaku: sól i pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie: 

Mięso kroję w niewielką kostkę, przekładam do miski.

Siekam dość drobno cebulę i podsmażam ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju.

Tak samo siekam różyczki kalafiora, dorzucam do cebuli, lekko oprószam solą i smażę kilka minut, mieszając, by kalafior trochę zmiękł.

Podsmażone cebulę z kalafiorem dodaję do mięsa, dokładam resztę składników: 

najpierw majonez i jajko, dokładnie mieszam, a potem stopniowo dodaję mąkę, i mieszam do powstania gęstej masy.

Dodaję posiekane zioła i doprawiam do smaku.

Wykładam porcje masy na średnio rozgrzany olej, i smażę na rumiano, dwukrotnie przewracając.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger