Siekane kotlety z kurczaka z kalafiorem
Składniki (9-10 sztuk)
250 g mięsa z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cebula
2 lub 3 spore różyczki surowego kalafiora
po 1 łyżce posiekanych ziół: koperku, lubczyku i estragonu (lub innych, wg uznania)
1 łyżka majonezu
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
do smaku: sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielką kostkę, przekładam do miski.
Siekam dość drobno cebulę i podsmażam ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju.
Tak samo siekam różyczki kalafiora, dorzucam do cebuli, lekko oprószam solą i smażę kilka minut, mieszając, by kalafior trochę zmiękł.
Podsmażone cebulę z kalafiorem dodaję do mięsa, dokładam resztę składników:
najpierw majonez i jajko, dokładnie mieszam, a potem stopniowo dodaję mąkę, i mieszam do powstania gęstej masy.
Dodaję posiekane zioła i doprawiam do smaku.
Wykładam porcje masy na średnio rozgrzany olej, i smażę na rumiano, dwukrotnie przewracając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz