Jogurtowe racuchy z jabłkami
Przed nami weekend, a to dobry czas na przygotowanie drożdżowych racuchów z jabłkami - jogurtowych, lekko maślanych. Są pyszne! Delikatne, puszyste i pełne soczystych jabłek.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jogurtu naturalnego + 2 łyżki do zaczynu
15 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki masła (rozpuszczone)
3-4 duże, słodkie jabłka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru, pół łyżki mąki i 2 łyżki lekko podgrzanego jogurtu.
Mieszam i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn lekko podrósł.
Do miski wsypuję resztę mąki, dodaję pozostałe składniki (bez jabłek) i podrośnięty zaczyn. Mieszam do uzyskania dość gęstego, gładkiego ciasta.
Jabłka obieram i kroję na małe kawałki, dodaję do ciasta, mieszam.
Miskę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce - na 30-40 minut, do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto dobrze wyrosło, bo wtedy racuchy będą pulchne i delikatne.
Przed smażeniem mieszam wyrośnięte ciasto.
Rozgrzewam olej na patelni (powinien zakrywać dno) i na dość mocnym ogniu smażę racuchy (wykładam po łyżce ciasta) - na rumiano z obu stron.
Podczas smażenia na patelni powinno być ciągle sporo oleju.
Po usmażeniu wykładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz