Szukaj na blogu

Jogurtowe racuchy z jabłkami

Przed nami weekend, a to dobry czas na przygotowanie drożdżowych racuchów z jabłkami - jogurtowych, lekko maślanych. Są pyszne! Delikatne, puszyste i pełne soczystych jabłek.


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka jogurtu naturalnego + 2 łyżki do zaczynu

15 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

2 jajka

2 łyżki masła (rozpuszczone)

3-4 duże, słodkie jabłka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże kruszę do miseczki, dodaję łyżkę cukru, pół łyżki mąki i 2 łyżki lekko podgrzanego jogurtu.

Mieszam i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn lekko podrósł.

Do miski wsypuję resztę mąki, dodaję pozostałe składniki (bez jabłek) i podrośnięty zaczyn. Mieszam do uzyskania dość gęstego, gładkiego ciasta. 

Jabłka obieram i kroję na małe kawałki, dodaję do ciasta, mieszam.

Miskę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce - na 30-40 minut, do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto dobrze wyrosło, bo wtedy racuchy będą pulchne i delikatne.

Przed smażeniem mieszam wyrośnięte ciasto.

Rozgrzewam olej na patelni (powinien zakrywać dno) i na dość mocnym ogniu smażę racuchy (wykładam po łyżce ciasta) - na rumiano z obu stron.

Podczas smażenia na patelni powinno być ciągle sporo oleju.

Po usmażeniu wykładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger