Kruche ciasto kakaowe z waniliową pianką i z brzoskwiniami
Połączenie kruchego, mocno kakaowego ciasta z delikatną waniliową pianką i soczystymi brzoskwiniami to gwarantowany efekt wizualny i smakowy. Polecam to ciasto na niedzielny lub świąteczny stół!
Składniki na blaszkę 20 x 30 cm (może też być troszkę większa):
Ciasto:
400 g. mąki pszennej
200 g. rozpuszczonego masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
Pianka:
6 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
2 budynie waniliowe po 40 g. (bez cukru)
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
Dodatkowo:
duża puszka brzoskwiń (700-800 g)
cukier puder do posypania
masło do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki mieszam najpierw łyżką, a potem dłonią do połączenia. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30-40 minut, lub do lodówki na kilka godzin (ja dzielę je na 4 części i każdą zawijam w torebkę foliową, szybciej się schładza i łatwiej je potem ścierać).
Połowę schłodzonego ciasta ścieram na grubej tarce na dno natłuszczonej blachy, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 20 minut. Podpieczony spód pozostawiam do przestygnięcia.
Pianka: białka ubijam mikserem na sztywno ze szczyptą soli, po czym ubijając dalej stopniowo dodaję cukier waniliowy oraz cukier puder. Potem, nie przerywając miksowania, dodaję budynie, a na końcu olej (wlewam go cienką strużką). Gdy masa jest jednolita i gładka, wykładam ją na zimny spód. Na warstwie pianki układam kawałki brzoskwiń, wcześniej dobrze odsączonych. Na górę ścieram pozostałą część schłodzonego ciasta, i ponownie wstawiam blachę do piekarnika (dalej 180 stopni). Piekę jeszcze ok. 40-45 minut - warto postawić blachę na innej, by spod nie spiekł się za bardzo. Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz