Bitki ze schabu w sosie z pieczarkami i kurkami
Wczoraj sprawdziłam moją miejscówkę w lesie, okazało się, że zaczynają się kurki. Dużo nie nazbierałam, ale jako dodatek do dzisiejszego sosu wyszło ich w sam raz.
Składniki (porcja na 3 osoby):
2 surowe, dość grube kotlety schabowe
1 średniej wielkości cebula
15 średnich pieczarek
ok. 80 g kurek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 szklanka wody
pół dużej kostki śmietankowego topionego serka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na mniejsze kawałki, każdy rozbijam tłuczkiem, doprawiam solą i pieprzem, a potem oprószam mąką.
Smażę na rumiano z obu stron, przekładam do rondla.
Na patelni z tłuszczem pozostałym po smażeniu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzucam posiekane pieczarki i kurki.
Smażę pod przykryciem kilka minut, całą zawartość patelni przekładam do mięsa.
Dolewam wodę, dodaję posiekany czosnek, wstępnie doprawiam solą i pieprzem.
Duszę na małym ogniu, pod pokrywką, ok. 30 minut.
Dodaję serek, mieszam do rozpuszczenia; jeśli sos jest za gęsty dolewam trochę wody.
Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz