Szukaj na blogu

Bitki ze schabu w sosie z pieczarkami i kurkami

Wczoraj sprawdziłam moją miejscówkę w lesie, okazało się, że zaczynają się kurki. Dużo nie nazbierałam, ale jako dodatek do dzisiejszego sosu wyszło ich w sam raz.


Składniki (porcja na 3 osoby):

2 surowe, dość grube kotlety schabowe

1 średniej wielkości cebula 

15 średnich pieczarek 

ok. 80 g kurek

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka mąki pszennej 

3 łyżki oleju 

1 szklanka wody 

pół dużej kostki śmietankowego topionego serka

sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Mięso kroję na mniejsze kawałki, każdy rozbijam tłuczkiem, doprawiam solą i pieprzem, a potem oprószam mąką.

Smażę na rumiano z obu stron, przekładam do rondla.

Na patelni z tłuszczem pozostałym po smażeniu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzucam posiekane pieczarki i kurki.

Smażę pod przykryciem kilka minut, całą zawartość patelni przekładam do mięsa.

Dolewam wodę, dodaję posiekany czosnek, wstępnie doprawiam solą i pieprzem.

Duszę na małym ogniu, pod pokrywką, ok. 30 minut.

Dodaję serek, mieszam do rozpuszczenia; jeśli sos jest za gęsty dolewam trochę wody.

Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger