Jednogarnkowa potrawka z kurczakiem i ziemniakami
Kupiłam sobie nową żeliwną patelnię i oczywistym było, że ją wypróbuję 🙂
Trochę upraszczając można stwierdzić, że wrzuciłam na nią kilka składników i ugotowało się dobro 😋 Bardzo dobre danie jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia i niedrogie. Patelnia czy garnek z grubym dnem sprzyjają tego typu potrawom. Szybko się wszystko smażyło, wystarczyła dużo niższa temperatura niż przy zwykłej patelni, więc jestem na plus, naczynie oceniam jako bardzo przydatne.
Moja potrawka to kawałki kurczaka duszone w śmietance z cebulą, ziemniakami i pieczarkami.
Składniki (porcja na 2 osoby):
ok. 200 g mięsa z fileta z piersi kurczaka
Do przyprawienia kurczaka:
1 płaska łyżeczka słodkieh mielonej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 średniej wielkości cebula
4-5 średniej wielkości ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
garść mini pieczarek (lub kilka większych)
koperek do posypania
ok. 0,5 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
kilka pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, posypuję przyprawami i dokładnie mieszam.
Odstawiam na 15 minut.
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję masło i podsmażam mięso do lekkiego zarumienienia z obu stron.
W międzyczasie obieram i kroję:
- ziemniaki w małą kostkę
- cebulę w małą kostkę
- czosnek w cienkie plasterki
- mini pieczarki na pół
- pomidorki na pół
Do podsmażonego kurczaka dodaję pokrojoną cebulę, mieszam i smażę 2-3 minuty, po czym dodaję ziemniaki, lekko oprószam je solą i pieprzem.
Smażę razem ok. 5 minut, również od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaję pieczarki, mieszam, ponownie smażę 5 minut.
Dodaję pomidorki, przykrywam patelnię, na małym ogniu duszę jeszcze kilka minut (ziemniaki muszą być miękkie)
Wlewam śmietankę, dodaję koperek, doprawiam do smaku.
Duszę pod przykryciem jeszcze chwilkę, żeby smaki się łądnie połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz