Szukaj na blogu

Kruchy placek z brzoskwiniami i pianką bezową

O tej porze roku morele i brzoskwinie są najsmaczniejsze - warto wykorzystać je do upieczenia wspaniałego kruchego ciasta z bezą. 

Kruchy spód, soczyste, lekko kwaśne owoce i aksamitna pianka - to jest pyszne!



Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka bezowa:

  • 5 białek
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 kg moreli i brzoskwiń
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Z mąki, masła, obu cukrów, proszku do pieczenia i żółtek zagniatam jednolite ciasto.

Wyklejam nim dno wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką blachy, nakłuwam ciasto widelcem.

Na wyklejony (surowy) spód równomiernie wysypuję bułkę tartą.

Brzoskwinie i morele pozbawiam pestek, dzielę owoce na ćwiartki i układam je na spodzie z kruchego ciasta.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 25 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia spodu z owocami do misy miksera wlewam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijać je na pianę.

Gdy piana jest prawie sztywna, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier. Piana powinna być lśniąca, gęsta i gładka. Na koniec wlewam sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję.

Zmniejszam temperaturę piekarnika do 140 stopni.

Ubitą pianę wykładam na spód z owocami (gorący), wyrównuję i wstawiam z powrotem do piekarnika na 40 – 45 minut, kontroluję w międzyczasie stopień zarumienienia bezy – jeśli rumieni się mocno, przykrywam ciasto papierem do pieczenia.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger