Tarta kokosowa bez pieczenia
Tarta z chrupiącym spodem, aksamitnym, kokosowym wnętrzem, i z pyszną polewą czekoladową. Krem przygotowałam na bazie domowego budyniu, a smaku dodają mu posiekane wafelki kokosowe. Wszystko smakuje przepysznie!
Składniki (forma 22 cm):
Budyń kokosowy:
400 ml mleka
40 g wiórków kokosowych
40 g cukru waniliowego
40 g drobnego cukru
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
4 żółtka
Spód:
200 g herbatników kakaowych typu petitki
100 g masła
Dodatkowo:
200 g miękkiego masła
3 wafelki kokosowe w białej czekoladzie, po ok. 40 g każdy
2-3 łyżki dżemu owoce leśne
80 g mlecznej czekolady
kilka łyżek mleka
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki dokładnie mielę na mąkę, po czym łączę z rozpuszczonym masłem. Wszystko mieszam dokładnie, po czym wykładam do wyłożonej folią spożywczą formy. Łyżką dociskam herbatniki z masłem, wypełniając jej dno i boki - tak by spód miał formę tarty.
Formę wstawiam do lodówki na godzinę.
Budyń kokosowy:
Podgrzewam 3/4 mleka, a pozostałą część dokładnie mieszam z żółkami, mąką ziemniaczaną, cukrami i wiórkami kokosowymi. Zawiesinę wlewam do gorącego mleka, i podgrzewam nie przerywając mieszania, aż powstanie gęsty budyń.
Budyń przykrywam folią spożywczą tak, by ta dotykała jego powierzchni, i odstawiam do przestudzenia.
Krem:
Gdy budyń jest zimny, miksuję go krótko na małych obrotach, a potem zwiększam obroty i dodaję po łyżce miękkie masło. Powstanie gęsty krem.
Do kremu dodaję posiekane wafelki kokosowe, wszystko mieszam.
Złożenie:
Wyjmuję schłodzony spód z lodówki, i na dnie rozsmarowuję dżem.
Na niego wykładam krem kokosowy, wyrównuję.
Wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin.
Czekoladę rozpuszczam z mlekiem, wylewam polewę na zimny krem, wyrównuję.
Górę tarty posypuję lekko wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowuję w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz