Szukaj na blogu

Tarta kokosowa bez pieczenia

 Tarta z chrupiącym spodem, aksamitnym, kokosowym wnętrzem, i z pyszną polewą czekoladową. Krem przygotowałam na bazie domowego budyniu, a smaku dodają mu posiekane wafelki kokosowe. Wszystko smakuje przepysznie!




Składniki (forma 22 cm):

Budyń kokosowy:

400 ml mleka

40 g wiórków kokosowych 

40 g cukru waniliowego

40 g drobnego cukru

40 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki pszennej

4 żółtka

Spód:

200 g herbatników kakaowych typu petitki

100 g masła

Dodatkowo:

200 g miękkiego masła

3 wafelki kokosowe w białej czekoladzie, po ok. 40 g każdy

2-3 łyżki dżemu owoce leśne

80 g mlecznej czekolady

kilka łyżek mleka

wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Spód:

Herbatniki dokładnie mielę na mąkę, po czym łączę z rozpuszczonym masłem. Wszystko mieszam dokładnie, po czym wykładam do wyłożonej folią spożywczą formy. Łyżką dociskam herbatniki z masłem, wypełniając jej dno i boki - tak by spód miał formę tarty.

Formę wstawiam do lodówki na godzinę.

Budyń kokosowy:

Podgrzewam 3/4 mleka, a pozostałą część dokładnie mieszam z żółkami, mąką ziemniaczaną, cukrami i wiórkami kokosowymi. Zawiesinę wlewam do gorącego mleka, i podgrzewam nie przerywając mieszania, aż powstanie gęsty budyń.

Budyń przykrywam folią spożywczą tak, by ta dotykała jego powierzchni, i odstawiam do przestudzenia.

Krem:

Gdy budyń jest zimny, miksuję go krótko na małych obrotach, a potem zwiększam obroty i dodaję po łyżce miękkie masło. Powstanie gęsty krem.

Do kremu dodaję posiekane wafelki kokosowe, wszystko mieszam.

Złożenie:

Wyjmuję schłodzony spód z lodówki, i na dnie rozsmarowuję dżem.

Na niego wykładam krem kokosowy, wyrównuję.

Wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin.

Czekoladę rozpuszczam z mlekiem, wylewam polewę na zimny krem, wyrównuję.

Górę tarty posypuję lekko wiórkami kokosowymi.

Ciasto przechowuję w lodówce.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger