Duszona młoda kapusta
Nie ma mowy, żeby mi się o tej porze roku nudziła, mogę ją jeść co drugi dzień. Tak samo zresztą jest ze szparagami. Też tak macie?
Kapusta jest pyszna, nie muszę pewnie wspominać, że najlepsza z młodymi ziemniaczkami 🙂
Składniki:
1 spora główka młodej kapusty
ok. 200 g dobrej jakości wędzonego boczku
10 ładnych, niewielkich pieczarek
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
woda do podlewania, ok. pół szklanki
Przygotowanie:
Cebulę i boczek kroję w niewielką kostkę.
Rozgrzewam patelnię, wrzucam boczek, smażę aż się ładnie wytopi.
Dodaję cebulę, smażę aż się zeszkli.
W międzyczasie dość drobno kroję kapustę i pokrojoną dodaję do cebuli z boczkiem.
Smażę przez chwilę, mieszając, po czym przykrywam patelnię i zmniejszam ogień.
Dolewam wodę i duszę ok. 20 minut.
Na oddzielnej patelni na małej ilości masła przesmażam pokrojone na plasterki pieczarki, do lekkiego zrumienienia.
Dodaję je do kapusty, dodaję też posiekany czosnek.
Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany koperek.
Na koniec posypuję równomiernie mąką, mieszam i jeszcze chwilę duszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz