Szukaj na blogu

Duszona młoda kapusta

Nie ma mowy, żeby mi się o tej porze roku nudziła, mogę ją jeść co drugi dzień. Tak samo zresztą jest ze szparagami. Też tak macie? 

Kapusta jest pyszna, nie muszę pewnie wspominać, że najlepsza z młodymi ziemniaczkami 🙂



Składniki:

1 spora główka młodej kapusty 

ok. 200 g dobrej jakości wędzonego boczku 

10 ładnych, niewielkich pieczarek 

1 średniej wielkości cebula 

2 ząbki czosnku 

pół pęczka koperku 

1 łyżka mąki pszennej 

1 łyżeczka masła

woda do podlewania, ok. pół szklanki 

Przygotowanie:

Cebulę i boczek kroję w niewielką kostkę.

Rozgrzewam patelnię, wrzucam boczek, smażę aż się ładnie wytopi.

Dodaję cebulę, smażę aż się zeszkli.

W międzyczasie dość drobno kroję kapustę i pokrojoną dodaję do cebuli z boczkiem.

Smażę przez chwilę, mieszając, po czym przykrywam patelnię i zmniejszam ogień.

Dolewam wodę i duszę ok. 20 minut.

Na oddzielnej patelni na małej ilości masła przesmażam pokrojone na plasterki pieczarki, do lekkiego zrumienienia.

Dodaję je do kapusty, dodaję też posiekany czosnek.

Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany koperek.

Na koniec posypuję równomiernie mąką, mieszam i jeszcze chwilę duszę.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger