Pikantna potrawka z kiełbasą, kukurydzą i pomidorami
Pikantna i rozgrzewająca, idealna na jesienną porę potrawka z warzywami z puszek - wykorzystałam kukurydzę, czerwoną fasolkę i krojone pomidory. To była też świetna okazja by zużyć resztki wędlin z lodówki.
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
ok. 400 g. dowolnej kiełbasy (u mnie podwawelska i parówkowa)
1-2 czerwone, słodkie papryki
dowolna pikantna papryczka (u mnie krojona jalapeno z puszki - uwaga z ilością)
2 cebule
2 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w kostkę, przez chwilę podsmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję pokrojoną na kawałki kiełbasę, pod przykryciem smażę do momentu gdy kiełbasa się lekko zarumieni.
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
ok. 400 g. dowolnej kiełbasy (u mnie podwawelska i parówkowa)
1-2 czerwone, słodkie papryki
dowolna pikantna papryczka (u mnie krojona jalapeno z puszki - uwaga z ilością)
2 cebule
2 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w kostkę, przez chwilę podsmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję pokrojoną na kawałki kiełbasę, pod przykryciem smażę do momentu gdy kiełbasa się lekko zarumieni.
Dodaję krojone pomidory i posiekane papryczki jalapeno.
Duszę wszystko pod przykryciem ok. 15 minut.
Następnie dodaję pokrojoną czerwoną paprykę, oraz odsączone: kukurydzę i czerwoną fasolkę, oraz przeciśnięty przez prasę czosnek.
Duszę razem kolejne 15 minut, na koniec doprawiam sos sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem i słodką mieloną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz