Kremowa zupa z kalafiorem, batatem i mozzarellą
Zupa ma delikatny, lekko pikantny smak. Do każdego talerza dołożyłam po kilka kawałków mozzarelli, która rozpuszcza się pod wpływem temperatury, i idealnie tu pasuje 💗
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
1 spory batat
1 spora marchewka
1 cebula
ok. 1,5 litra bulionu
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
duża szczypta ostrej mielonej papryki
szczypta suszonego tymianku
5 ziemniaków
mozzarella (w solance)
Przygotowanie:
W czasie gdy gotuje się zupa, w osolonej wodzie gotuję również obrane ziemniaki - pokrojone na małe kawałki. Oczyszczone warzywa (kalafior, batat i marchew) zalewam bulionem i gotuję do miękkości, a następnie blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, ostrą papryką i sokiem z cytryny. Nalewam porcję gorącej zupy na talerz, dodaję kilka kawałków ziemniaków i kilka kawałków mozzarelli. Oprószam pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz