Potrawka z kurczaka ze śmietaną
Bardzo domowe, łatwe i szybkie danie - pyszna potrawka z fileta z piersi kurczaka, w gęstym śmietanowym sosie. Idealnie pasuje do ryżu lub kaszy.
Równie łatwy i pyszny jest filet z kurczaka w sosie koperkowym.
Składniki:
ok. 0,5 kg fileta z piersi kurczaka
1 spora cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oleju
1 szklanka bulionu
0,5 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 płaska łyżka mąki pszennej
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki majeranku
do posypania koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, oprószam je solą i pieprzem, a potem podsmażam na oleju na złoto z obu stron. Obraną cebulę kroję w dużą kostkę, dodaję na patelnię do podsmażonego mięsa. Przykrywam patelnię i smażę na małym ogniu do zeszklenia cebuli. Dodaję przeciśnięty przez prasę czosnek, podsmażam przez minutę. Wlewam bulion i dodaję majeranek. Duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dolewam śmietanę dokładnie wymieszaną z łyżką mąki. Podgrzewam bez przykrycia kilka minut, nie dopuszczając o zagotowania sosu. Doprawiam sos szczyptą cukru, solą i pieprzem. Podaję z kaszą lub ryżem.
Równie łatwy i pyszny jest filet z kurczaka w sosie koperkowym.
Składniki:
ok. 0,5 kg fileta z piersi kurczaka
1 spora cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oleju
1 szklanka bulionu
0,5 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
1 płaska łyżka mąki pszennej
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki majeranku
do posypania koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, oprószam je solą i pieprzem, a potem podsmażam na oleju na złoto z obu stron. Obraną cebulę kroję w dużą kostkę, dodaję na patelnię do podsmażonego mięsa. Przykrywam patelnię i smażę na małym ogniu do zeszklenia cebuli. Dodaję przeciśnięty przez prasę czosnek, podsmażam przez minutę. Wlewam bulion i dodaję majeranek. Duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dolewam śmietanę dokładnie wymieszaną z łyżką mąki. Podgrzewam bez przykrycia kilka minut, nie dopuszczając o zagotowania sosu. Doprawiam sos szczyptą cukru, solą i pieprzem. Podaję z kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz