Kremowy ryż z kurczakiem, papryką i cukinią
Dobre jedzonko, które można zabrać do pudełka do pracy albo po prostu zjeść na obiad.
Składniki ( 2 osoby)
3/4 szklanki ryżu arborio (lub innego)
pół małej cebuli
pół czerownej papryki
pół żółtej papryki
pół niewielkiej cukinii
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 ząbki czosku
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka kurkumy
0,5 płaskiej łyżeczki curry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 plastry sera cheddar
ok. pół szklanki śmietanki 30%
1 płaska łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Mięso z kurczaka kroję w małą kostkę, oprószam solą i pieprzem.
Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam mięso na złoto.
Do podsmażonego mięsa dodaję drobno pokrojoną cebulę i smażę razem do jej zeszklenia.
Papryki kroję w dużą kostkę, dodaję do mięsa z cebulą.
Smażę 3-5 minut.
Cukinię kroję wzdłuż na pół, a potem w półplasterki.
Również dokładam ją na patelnię, i mieszając smażę kilka minut (do 5-ciu).
Dosypuję ryż, dolewam połowę śmietanki, dodaję masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę i curry oraz wstępnie trochę soli i pieprzu.
Przykrywam patelnię i na maym ogniu duszę ok. 5 minut.
Dolewam resztę śmietanki, dokładam ser i mieszam do jego rozpuszczenia.
Na końcu dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam ryż do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz