Bitki z szynki w papryce
Dzisiejszy obiad to soczyste mięso z szynki wieprzowej uduszone z dużą ilością papryki i cebuli. Smakuje pysznie.
Składniki:
ok. 600 g ładnego kawałka szynki wieprzowej
1-2 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki oleju
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
2 duże ząbki czosnku
odrobina wody do podlania (kilka łyżek)
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
do smaku: mielona ostra papryka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry grubości pół cm, i jeśli te są duże, kroję je na pół, by powstały mniej więcej 5-6 cm kawałki.
Lekko rozbijam mięso tłuczkiem, a następnie z obu stron oprószam solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso z obu stron panierują w mące.
Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam mięso na rumiano (obie strony).
Obraną cebulę kroję w cienkie piórka, paprykę w niezbyt długie, cienkie paseczki.
Gdy mięso jest podsmażone, dorzucam do niego liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i grubo posiekany czosnek, mieszam i wlewam kilka łyżek wody.
Przykrywam patelnię i smażę 7-8 minut.
Następnie dorzucam paprykę, mieszam.
Zmniejszam moc palnika do minimum i duszę wszystko ok. 30 minut (do miękkości).
Dodaję papryki w proszku, mieszam, duszę przez chwilę.
Na końcu ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz