Szukaj na blogu

Bitki z szynki w papryce

Dzisiejszy obiad to soczyste mięso z szynki wieprzowej uduszone z dużą ilością papryki i cebuli. Smakuje pysznie.




Składniki:

ok. 600 g ładnego kawałka szynki wieprzowej

1-2 łyżki mąki pszennej

3-4 łyżki oleju

1 duża cebula

1 duża czerwona papryka

2 duże ząbki czosnku

odrobina wody do podlania (kilka łyżek)

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

do smaku: mielona ostra papryka

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso kroję na plastry grubości pół cm, i jeśli te są duże, kroję je na pół, by powstały mniej więcej 5-6 cm kawałki.

Lekko rozbijam mięso tłuczkiem, a następnie z obu stron oprószam solą i pieprzem.

Tak przygotowane mięso z obu stron panierują w mące.

Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam mięso na rumiano (obie strony).

Obraną cebulę kroję w cienkie piórka, paprykę w niezbyt długie, cienkie paseczki.

Gdy mięso jest podsmażone, dorzucam do niego liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i grubo posiekany czosnek, mieszam i wlewam kilka łyżek wody.

Przykrywam patelnię i smażę 7-8 minut.

Następnie dorzucam paprykę, mieszam.

Zmniejszam moc palnika do minimum i duszę wszystko ok. 30 minut (do miękkości).

Dodaję papryki w proszku, mieszam, duszę przez chwilę.

Na końcu ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem.










Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger