Ciasto kajmakowe z czekoladą
Ucierane, delikatne i mięciutkie ciasto z kajmakiem i czekoladą. Wyjątkowo smaczne i wspaniałe do kawy!
Idealnie nadaje się do pieczenia w małych porcjach, np. w niewielkich keksówkach (jak u mnie).
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
200 g miękkiego masła
120 g cukru trzcinowego lub brązowego
230 g kajmaku z puszki (masy krówkowej)
4 jajka
12 g proszku do pieczenia
100 g soku z pomarańczy
350 g mąki pszennej
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, drobno posiekanej, lub w kropelkach
Polewa:
280 g kajmaku (pozostała część z puszki o wadze 510 g)
50 g mlecznej czekolady
garść posiekanych pistacji, lub innych orzechów
Przygotowanie:
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem trzcinowym, i ubijam na maksymalnych obrotach 5-6 minut.
Miksując dalej dodaję kajmak, a potem kolejno po jajku.
Wlewam sok z pomarańczy (dalej miksuję), a na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Do ciasta dodaję posiekaną czekoladę i mieszam łopatką.
Ciasto przekładam do nasmarowanej masłem i posypanej mąką blachy, wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45-50 minut (do suchego patyczka).
Polewa:
Kajmak przekładam do rondelka, i podgrzewam na małym ogniu, a gdy będzie mocno ciepły, zdejmuję rondelek z ognia, dodaję połamaną czekoladę i mieszam, aż ta się rozpuści.
Do polewy dodaje orzeszki, mieszam i wykładam wszystko na przestudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz