Karkówka duszona z pieczarkami i warzywami
Miękkie mięso, gęsty sos i mnóstwo warzyw - moja karkówka w jesiennym wydaniu. Sycąca i rozgrzewająca - polecam na chłodne dni!
Jeśli szukasz innych pomysłów na karkówkę, zapraszam TUTAJ
Składniki (porcja dla 4 osób):
1 kg karkówki wieprzowej
1 pełna łyżka mąki pszennej
4-5 łyżek oleju do smażenia
2 średniej wielkości cebule
3 niewielkie kiszone ogórki
3 średnie pomidory malinowe
300 g pieczarek
1 średnia czerowna papryka
1 średnia marchewka
3-4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju do smażenia
do smaku: sól i pieprz
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do podlania ok. 3/4 do 1 szklanki wody
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, i oprószam je z obu stron solą i pieprzem, a potem każdy obtaczam w mące.
Strzepuję jej nadmiar, Rozgrzewam olej na patelni i smażę kotlety z obu stron - dość mocno je zarumieniam. Najlepiej zrobić to porcjami, bo jeśli na patelni będzie zbyt dużo mięsa, będzie się gorzej smażyło.
Usmażone mięso zdejmuję z patelni pozostawiając olej po smażeniu, i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażę ją, mieszając, po czym dodaję pokrojone na grube plasterki pieczarki.
Smażę razem ok. 5 minut.
W międzyczasie obieram i ścieram na grubej tarce marchew. Paprykę kroję w dużą kostkę. Warzywa dodaję do podsmażonych pieczarek z cebulą. Smażę pod przykryciem kilka minut i po tym czasie z pworotem przekładam na patelnię podsmażoną karkówkę. Dolewam pół szklanki gorącej wody, dodaję posiekany czosnek i duszę na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie.
Wtedy dodaję pozostałe warzywa: pokrojone w półplasterki ogórki i pomidory w ćwiartkach. Dolewam pozostałą wodę i wstępnie doprawiam sos solą, pieprzem, papryką wędzoną i kuminem.
Duszę pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną, a ogórki zmiękną. Dodaję musztardę i natkę pietruszki. Ostatecznie doprawiam do smaku i jeszcze chwilę wszystko duszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz