Sałatka z pieczonej papryki z oliwkami i mandarynkami
Prosta sałatka na bazie pieczonej papryki - specjalnie wybrałam do niej zielone papryki wpadające w pomarańczowy odcień, bo chciałam w ten sposób dodać jej jesiennego charakteru. Oczywiście można użyć innego papryki koloru.
Składniki na 2 porcje:
3 średniej wielkości zielone papryki
garść pomidorków koktajlowych
2 soczyste mandarynki bez pestek
kilka czarnych oliwek
kawałek czerwonej cebuli
sól, pieprz, suszony tymianek
Sos:
Sok z 1 mandarynki
2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli do smaku
pół ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
5 łyżek oliwy
Dodatkowo:
odrobina oleju do pieczenia papryki
Przygotowanie:
Z papryk wycinam gniazda nasienne, po czym kroję je w dość duże kawałki. Dno blachy lekko natłuszczam olejem, przekładam papryki, dorzucam pomidorki koktajlowe. Wszystko oprószam lekko solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut.
Upieczone papryki i pomidorki przekładam na talerze. Obieram mandarynki, dzielę je na cząstki, zdejmuję za pomocą ostrego nożyka białe błonki. Tak przygotowane mandarynki dokładam na talerze. Dodaję po kilka oliwek i drobno pokrojoną czerwoną cebulę, sałatki ozdabiam też zieloną pietruszką. Przed podaniem polewam je sosem (sok - może być z miąższem - mieszam z wodą, czosnkiem i solą, a gdy się połączą również z oliwą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz