Rolady z karkówki pieczone w kiszonej kapuście
Powiedzieć, że to danie jest dobre, to jakby nic nie powiedzieć. Ono jest wyśmienite! Bardzo soczyste, rozpadające się pod widelcem mięso z karkówki, a w środku smak grzybów z cebulką złamany lekką słodyczą marchewki. I do tego kapusta - rewelacyjna, lekko kwaśna, lekko słodka, mięciutka i delikatna. Idealny zimowy obiad.
Składniki na 4 osoby:
4 spore kotlety z karkówki
Do marynaty:
sól i pieprz
słodka mielona papryka
suszony rozmaryn
Dodatkowo:
6-7 średniej wielkości suszonych kapeluszy podgrzybków lub prawdziwków
ok. 1 szklanki gorącej wody do namoczenia grzybów
ok. 700 g kiszonej kapusty
1 średniej wielkości marchew
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
2 niewielkie słodkie jabłka
sól i pieprz do smaku
suszony majeranek
Przygotowanie:
Kotlety nacieram solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, czosnkiem i suszonym rozmarynem.
Zostawiam w marynacie na noc w lodówce, szczelnie zamknięte.
W dniu pieczenia:
Grzyby zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 20 minut.
3-4 namoczone kapelusze kroję w cienkie paseczki, resztę siekam drobno, wodę po namaczaniu zostawiam.
Przygotowuję warzywa:
Obraną marchew kroję na cienkie, dość długie słupki.
Cebulę kroję w cienkie piórka.
Pokrojone grzyby, marchew i cebulę oprószam solą i pieprzem, oraz majerankiem. Dokładnie mieszam.
Zamarynowane kotlety rozbijam tłuczkiem.
Na każdym kotlecie układam po porcji pokrojonych grzybów, marchewki i cebuli.
Spora część zostanie - wykorzystamy je do kapusty.
Zwijam rolady (wystarczy po prostu zwinąć mięso w rulonik, farsz nie wypadnie), związuję je albo spinam.
Następnie na niewielkiej ilości oleju, na dość mocnym ogniu, podsmażam je na rumiano z każdej strony.
Przygotowuję kapustę:
jeśli jest mocno kwaśna, lekko ją przepłukuję i odsączam na sicie.
Nastepnie lekko ją siekam, przekładam do miski, dodaję warzywa i grzyby z farszu, oraz resztę posiekanych grzybów.
Dodaję posiekany czosnek, olej po smażeniu karkówki, oraz połowę wody po moczeniu grzybów.
Mieszma, doprawiam solą i pieprzem.
Pieczenie:
Na dno formy wlewam 1-2 łyżkę oleju, wykładam jabłko (obrane, pokrojone w plasterki).
Na jabłka wykładam podsmażone roladki, a na nie przygotowaną kapustę.
Szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (bez termoobiegu) na ok. 1,5 godziny.
Sprawdzam po tym czasie, czy mięso jest mięciutkie - powinno rozpadać siępod widelcem.
Jeśli jeszcze trochę mu brakuje, piekę jeszcze kilkanaście minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz