Szukaj na blogu

Rolady z karkówki pieczone w kiszonej kapuście

Powiedzieć, że to danie jest dobre, to jakby nic nie powiedzieć. Ono jest wyśmienite! Bardzo soczyste, rozpadające się pod widelcem mięso z karkówki, a w środku smak grzybów z cebulką złamany lekką słodyczą marchewki. I do tego kapusta - rewelacyjna, lekko kwaśna, lekko słodka, mięciutka i delikatna. Idealny zimowy obiad.



Składniki na 4 osoby:

4 spore kotlety z karkówki

Do marynaty:

sól i pieprz

słodka mielona papryka

suszony rozmaryn

Dodatkowo:

6-7 średniej wielkości suszonych kapeluszy podgrzybków lub prawdziwków

ok. 1 szklanki gorącej wody do namoczenia grzybów

ok. 700 g kiszonej kapusty

1 średniej wielkości marchew

1 spora cebula

2 ząbki czosnku

2 niewielkie słodkie jabłka

sól i pieprz do smaku

suszony majeranek

Przygotowanie:

Kotlety nacieram solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, czosnkiem i suszonym rozmarynem.

Zostawiam w marynacie na noc w lodówce, szczelnie zamknięte.

W dniu pieczenia:

Grzyby zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 20 minut.

3-4 namoczone kapelusze kroję w cienkie paseczki, resztę siekam drobno, wodę po namaczaniu zostawiam.

Przygotowuję warzywa:

Obraną marchew kroję na cienkie, dość długie słupki.

Cebulę kroję w cienkie piórka.

Pokrojone grzyby, marchew i cebulę oprószam solą i pieprzem, oraz majerankiem. Dokładnie mieszam.

Zamarynowane kotlety rozbijam tłuczkiem.

Na każdym kotlecie układam po porcji  pokrojonych grzybów, marchewki i cebuli.

Spora część zostanie - wykorzystamy je do kapusty.

Zwijam rolady (wystarczy po prostu zwinąć mięso w rulonik, farsz nie wypadnie), związuję je albo spinam.  

Następnie na niewielkiej ilości oleju, na dość mocnym ogniu, podsmażam je na rumiano z każdej strony.

Przygotowuję kapustę:

jeśli jest mocno kwaśna, lekko ją przepłukuję i odsączam na sicie.

Nastepnie lekko ją siekam, przekładam do miski, dodaję warzywa i grzyby  z farszu, oraz resztę posiekanych grzybów.

Dodaję posiekany czosnek, olej po smażeniu karkówki, oraz połowę wody po moczeniu grzybów.

Mieszma, doprawiam solą i pieprzem.

Pieczenie:

Na dno formy wlewam 1-2 łyżkę oleju, wykładam jabłko (obrane, pokrojone  w plasterki).

Na jabłka wykładam podsmażone roladki, a na nie przygotowaną kapustę.

Szczelnie przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C  (bez termoobiegu) na ok. 1,5 godziny.

Sprawdzam po tym czasie, czy mięso jest mięciutkie - powinno rozpadać siępod widelcem.

Jeśli jeszcze trochę mu brakuje, piekę jeszcze kilkanaście minut.

                                                              









                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger