Faszerowana rolada z mięsa mielonego
Rolada która świetnie smakuje podana na obiad, ale też można ją jeść na zimno, pokrojoną i podaną jako wędlinę.
Składniki:
0,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej, zmielonej
1 duża cebula
kilka plasterków dowolnej wędliny
1 ogórek kiszony
kawałek żółtego sera
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
kilka łyżek zimnej wody
do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek
Dodatkowo:
arkusz papieru do pieczenia
sznurek
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję połowę drobno pokrojonej cebuli (może być starta), jajko, bułkę tartą, wodę i przyprawy do smaku.
0,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej, zmielonej
1 duża cebula
kilka plasterków dowolnej wędliny
1 ogórek kiszony
kawałek żółtego sera
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 ząbek czosnku
kilka łyżek zimnej wody
do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek
Dodatkowo:
arkusz papieru do pieczenia
sznurek
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję połowę drobno pokrojonej cebuli (może być starta), jajko, bułkę tartą, wodę i przyprawy do smaku.
Wyrabiam masę kilka minut, po czym rozkładam na arkuszu papieru do pieczenia, formując prostokąt ok. 15 x 25 cm.
Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku, układam plastry wędliny, resztę pokrojonej cebuli, oraz również pokrojone ogórek i ser.
Pomagając sobie papierem zwijam roladę (wzdłuż dłuższego boku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz