Myśliwskie roladki z karkówki
Kupiłam karkówkę w takich cienkich plastrach, wiecie na pewno - często jest tak sprzedawana. Ten sposób pokrojenia natchnął mnie do zrobienia szybkich i bardzo smacznych roladek z farszem z kiełbasy jałowcowej, cebulki i kiszonego ogórka. Dusiły się w sosie, są mięciutkie i super pyszne.
Składniki (u mnie 5 roladek):
6 cienkich, ładnych plastrów karkówki wieprzowej (łącznie ok. 600 g)
do przyprawienia mięsa: sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz
musztarda miodowa lub zwykła, np. sarepska
słodka wędzona papryka
Do farszu:
ok. 100 g kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
1 średnia cebula
1-2 niewielkie kiszone ogórki
Dodatkowo:
ok. 1-1,5 szklanki wody do uzpełniania, najlepiej gorącej
2 łyżki oleju do smażenia
1-2 ząbki czosnku
ok. pół łyżeczki mielonego jałowca
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
pół łyżeczki suszonego tymianku
2-3 małe kapelusze suszonych grzybów leśnych
5-6 łyżek mleka
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki farszu kroję w małą kostkę i mieszam.
Plastry mięsa rozbijam pod grubą folią, uważając żeby ich nie podziurawić.
Rozbite mięso z obu stron oprószam solą ziołową lub zwykłą, i pieprzem.
Plastry z jednej strony smaruję musztardą miodową, i posypuję wędzoną słodką papryką.
Na tak przygotowane mięso wykładam po łyżeczce farszu, i zwijam roladki.
Farsz najprawdopodobniej zostanie - wykorzystamy go za chwilę.
Roladki warto dodatkowo spiąć lub związać.
Rozgrzewam olej na patelni (niewiele, bo karkówka jest dość tłusta) i obsmażam mocno roladki ze wszystkich stron.
Gdy roladki są podsmażone, na patelnię wrzucam resztę farszu i wlewam trochę wody - tyle żeby przykryłą dno.
Dodaję posiekany czosnek, grzyby (u mnie w całości, ale możesz je pokruszyć) i przykrywam patelnię.
Duszę na małym ogniu ok. 45 minut (lub więcej w razie potrzeby, to zależy od mięsa), w międzyczasie uzupełniając wodę.
Po ok. pół godzinię dodaję suszone zioła i słodką paprykę.
Gy mięso jest miękkie, dolewam jeszcze wodę do uzyskania odpowiedniej ilości sosu i czekam żeby się wszystko mocno podgrzało.
Mleko dokładnie mieszam z mąką i musztardą, po czym tę zawiesinę wlewam na patelnię.
Podgrzewam na niewielkim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Gęstość sosu reguluję wodą.
Na końcu doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz