Szukaj na blogu

Myśliwskie roladki z karkówki

Kupiłam karkówkę w takich cienkich plastrach, wiecie na pewno - często jest tak sprzedawana. Ten sposób pokrojenia natchnął mnie do zrobienia szybkich i bardzo smacznych roladek z farszem z kiełbasy jałowcowej, cebulki i kiszonego ogórka. Dusiły się w sosie, są mięciutkie i super pyszne.



Składniki (u mnie 5 roladek):

6 cienkich, ładnych plastrów karkówki wieprzowej (łącznie ok. 600 g)

do przyprawienia mięsa: sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz

musztarda miodowa lub zwykła, np. sarepska

słodka wędzona papryka

Do farszu:

ok. 100 g kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej

1 średnia cebula

1-2 niewielkie kiszone ogórki 

Dodatkowo:

ok. 1-1,5 szklanki wody do uzpełniania, najlepiej gorącej

2 łyżki oleju do smażenia

1-2 ząbki czosnku

ok. pół łyżeczki mielonego jałowca

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

pół łyżeczki suszonego tymianku

2-3 małe kapelusze suszonych grzybów leśnych 

5-6 łyżek mleka

1 płaska łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka musztardy sarepskiej 

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki farszu kroję w małą kostkę i mieszam.

Plastry mięsa rozbijam pod grubą folią, uważając żeby ich nie podziurawić.

Rozbite mięso z obu stron oprószam solą ziołową lub zwykłą, i pieprzem.

Plastry z jednej strony smaruję musztardą miodową, i posypuję wędzoną słodką papryką.

Na tak przygotowane mięso wykładam po łyżeczce farszu, i zwijam roladki.

Farsz najprawdopodobniej zostanie - wykorzystamy go za chwilę.

Roladki warto dodatkowo spiąć lub związać.

Rozgrzewam olej na patelni (niewiele, bo karkówka jest dość tłusta) i obsmażam mocno roladki ze wszystkich stron.

Gdy roladki są podsmażone, na patelnię wrzucam resztę farszu i wlewam trochę wody - tyle żeby przykryłą dno.

Dodaję posiekany czosnek, grzyby (u mnie w całości, ale możesz je pokruszyć) i przykrywam patelnię.

Duszę na małym ogniu ok. 45 minut (lub więcej w razie potrzeby, to zależy od mięsa), w międzyczasie uzupełniając wodę.

Po ok. pół godzinię dodaję suszone zioła i słodką paprykę.

Gy mięso jest miękkie, dolewam jeszcze wodę do uzyskania odpowiedniej ilości sosu i czekam żeby się wszystko mocno podgrzało.

Mleko dokładnie mieszam z mąką i musztardą, po czym tę zawiesinę wlewam na patelnię.

Podgrzewam na niewielkim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Gęstość sosu reguluję wodą.

Na końcu doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger