Sernik straciatella
Ten sernik jest łatwy do przygotowania, nie powinien nikomu sprawić trudności. Waniliowy z dodatkiem czekolady - pysznie smakuje z filiżanką mocnej kawy.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
1,4 kg twarogu z wiaderka
200 g śmietanki 30%
180 g cukru pudru
50 g cukru waniliowego
5 dużych jajek
80 g oleju roślinnego
100 g pełnotłustego mleka w proszku
80 g mąki ziemniaczanej
100 g czekolady (użyłam lekko gorzkiej, 50%), drobno posiekanej
herbatniki typu petitki na spód blachy
Polewa:
150 g lekko gorzkiej czekolady
150 g śmietanki 30%
100 g herbatników typu petitki
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mąka do posypania blachy
Przygotowanie:
Blachę smaruję masłem i oprószam mąką, a jej dno wykładam herbatnikami.
W misie miksera umieszczam wszystkie składniki masy serowej oprócz czekolady. Miksuję najpierw na niskich, a potem na maksymalnych obrotach - kilka minut, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Do masy wsypuję posiekaną czekoladę i dokładnie mieszam łopatką.
Wszystko wykładam na spód z herbatników, wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 90 minut (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Jeszcze gorący sernik, tuż po upieczeniu, dokładnie okrajam wzdłuż brzegów blachy (to pozwoli mu ładnie i równo opaść) i zostawiam do przestudzenia.
Polewa:
Rozpuszczam na małym ogniu połamaną czekoladę ze śmietanką, a potem do masy wrzucam pokruszone herbatniki.
Masę wykładam na sernik, wyrównuję. Zostawiam do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz