Szukaj na blogu

Sernik straciatella

Ten sernik jest łatwy do przygotowania, nie powinien nikomu sprawić trudności. Waniliowy z dodatkiem czekolady - pysznie smakuje z filiżanką mocnej kawy.



Składniki (blacha 20 na 30 cm):

1,4 kg twarogu z wiaderka

200 g śmietanki 30%

180 g cukru pudru

50 g cukru waniliowego 

5 dużych jajek

80 g oleju roślinnego

100 g pełnotłustego mleka w proszku 

80 g mąki ziemniaczanej

100 g czekolady (użyłam lekko gorzkiej, 50%), drobno posiekanej

herbatniki typu petitki na spód blachy 

Polewa:

150 g lekko gorzkiej czekolady

150 g śmietanki 30%

100 g herbatników typu petitki

Dodatkowo:

masło do posmarowania blachy

mąka do posypania blachy 

Przygotowanie:

Blachę  smaruję masłem i oprószam mąką, a jej dno wykładam herbatnikami.

W misie miksera umieszczam wszystkie składniki masy serowej oprócz czekolady. Miksuję najpierw na niskich, a potem na maksymalnych obrotach - kilka minut, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Do masy wsypuję posiekaną czekoladę i dokładnie mieszam łopatką.

Wszystko wykładam na spód z herbatników, wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 90 minut (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Jeszcze gorący sernik, tuż po upieczeniu, dokładnie okrajam wzdłuż brzegów blachy (to pozwoli mu ładnie i równo opaść) i zostawiam do przestudzenia.

Polewa:

Rozpuszczam na małym ogniu połamaną czekoladę ze śmietanką, a potem do masy wrzucam pokruszone herbatniki.

Masę wykładam na sernik, wyrównuję. Zostawiam do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger