Żeberka w słodkiej marynacie
Mięciutkie, soczyste i pyszne pieczone żeberka!
Składniki:
1 kg ładnych żeberek w paskach
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka octu ryżowego
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1 łyżka suszonego
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
Żeberka myję, osuszam, kroję na kawałki i przekładam do dużego woreczka (używam woreczków do zamrażania).
W oddzielnym naczyniu mieszam wszystkie składniki marynaty, a następnie wlewam ją do woreczka z mięsem; dokładnie związuję.
Tak przygotowane żeberka zostawiam na 24 godziny w lodówce.
Wykładam blachę papierem do pieczenia, rozkładam na dnie zamarynowane mięso.
Szczelnie przykrywam blachę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 70 minut.
Po tym czasie odkrywam blachę i piekę żeberka jeszcze 15-20 minut, do ładnego zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz