Szukaj na blogu

Żeberka w słodkiej marynacie

Mięciutkie, soczyste i pyszne pieczone żeberka! 


Składniki:

1 kg ładnych żeberek w paskach

Marynata:

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki płynnego miodu

1 łyżka octu ryżowego

1 płaska łyżeczka soli

0,5 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1 łyżka suszonego

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

Żeberka myję, osuszam, kroję na kawałki i przekładam do dużego woreczka (używam woreczków do zamrażania).

W oddzielnym naczyniu mieszam wszystkie składniki marynaty, a następnie wlewam ją do woreczka z mięsem; dokładnie związuję.

Tak przygotowane żeberka zostawiam na 24 godziny w lodówce.

Wykładam blachę papierem do pieczenia, rozkładam na dnie zamarynowane  mięso.

Szczelnie przykrywam blachę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 70 minut.

Po tym czasie odkrywam blachę i piekę żeberka jeszcze 15-20 minut, do ładnego zarumienienia.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger