Polędwiczki w czosnku i papryce
To moja propozycja na jutrzejszy lub niedzielny szybki obiad. Ekspresowe danie, które przygotowałam w niecałe 15 minut. Tak przygotowane mięso proponuję podać z miksem sałat i świeżymi warzywami. Pamiętajcie, że jeśli polędwiczki będą długo na patelni, stwardnieją i wtedy będą wymagały dłuższego duszenia.
Składniki na 2 osoby:
400-450 g. polędwiczek wieprzowych
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3 ząbki czosku
odrobina wody do podlania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki ostrym nożem okrajam z białych błonek, po czym kroję na plastry grubości ok. 1 cm. Lekko rozpłaszczam plastry dłonią i odrobinę oprószam solą. Rozgrzewam olej na patelni, bardzo krótko obsmażam mięso z obu stron - ma tylko złapać lekko złoty kolor. Następnie dorzucam na patelnię masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, a papryką oprószam mięso. Przez minutę-dwie smażę razem, przewracając w międzyczasie polędwiczki, po czym dolewam odrobinę wody (jakieś 1/5 szklanki). Duszę (bez przykrycia) jeszcze 2-3 minuty. Mięso przy naciśnięciu powinno być miękkie i delikatne. Od razu podaję z surówkami.
400-450 g. polędwiczek wieprzowych
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3 ząbki czosku
odrobina wody do podlania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki ostrym nożem okrajam z białych błonek, po czym kroję na plastry grubości ok. 1 cm. Lekko rozpłaszczam plastry dłonią i odrobinę oprószam solą. Rozgrzewam olej na patelni, bardzo krótko obsmażam mięso z obu stron - ma tylko złapać lekko złoty kolor. Następnie dorzucam na patelnię masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, a papryką oprószam mięso. Przez minutę-dwie smażę razem, przewracając w międzyczasie polędwiczki, po czym dolewam odrobinę wody (jakieś 1/5 szklanki). Duszę (bez przykrycia) jeszcze 2-3 minuty. Mięso przy naciśnięciu powinno być miękkie i delikatne. Od razu podaję z surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz