Karkówka w szklistym sosie
Pyszna, najpierw gotowana a potem duszona karkówka w pachnącym, aksamitnym sosie. To danie kaloryczne, ale sycące i bardzo smaczne.
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
ok. 1,5 litra wody
3 liście laurowe
1 łyżka majeranku
3-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
Do sosu:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/3 szklanki sosu sojowego
1 szklanka wody
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je przykrywać), dodaję sól i przyprawy. Gotuję na małym ogniu przez godzinę. Pozostawiam mięso do ostudzenia w wodzie, w której się gotowało.
Zimne mięso wyjmuję i osuszam (wywar pozostawiam do przygotowania zupy).
Kroję je na plastry grubości ok. 1 cm. Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety z karkówki i obsmażam by się lekko zrumieniły z obu stron. Zmniejszam ogień. Dorzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażę razem pod pokrywką, by cebula się zeszkliła. Dolewam sos sojowy i dodaję posiekany czosnek, duszę razem pod przykryciem ok. 15 minut. Dolewam wodę, dodaję koperek, i na minimalnym ogniu duszę jeszcze 10-15 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie i delikatne. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni, studzę go i mieszam z mąką ziemniaczaną, po czym zawiesinę przelewam z powrotem na patelnię i podgrzewam do zgęstnienia sosu. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
1 kg karkówki wieprzowej
ok. 1,5 litra wody
3 liście laurowe
1 łyżka majeranku
3-5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
Do sosu:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/3 szklanki sosu sojowego
1 szklanka wody
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą (powinna je przykrywać), dodaję sól i przyprawy. Gotuję na małym ogniu przez godzinę. Pozostawiam mięso do ostudzenia w wodzie, w której się gotowało.
Zimne mięso wyjmuję i osuszam (wywar pozostawiam do przygotowania zupy).
Kroję je na plastry grubości ok. 1 cm. Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety z karkówki i obsmażam by się lekko zrumieniły z obu stron. Zmniejszam ogień. Dorzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażę razem pod pokrywką, by cebula się zeszkliła. Dolewam sos sojowy i dodaję posiekany czosnek, duszę razem pod przykryciem ok. 15 minut. Dolewam wodę, dodaję koperek, i na minimalnym ogniu duszę jeszcze 10-15 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie i delikatne. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni, studzę go i mieszam z mąką ziemniaczaną, po czym zawiesinę przelewam z powrotem na patelnię i podgrzewam do zgęstnienia sosu. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz