Szukaj na blogu

Zupa z cukinii z koprem włoskim

Delikatna i łagodna, wegetariańska zupa z ciekawym smakiem anyżu.


Składniki:
3 średniej wielkości pietruszki
1 por (zielona część)
1 cebula
1 ząbkek czosnku
1 średniej wielkości bulwa kopru włoskiego
2 spore cukinie
ok. 2 litry wody
1 pełna łyżka masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
domowe grzanki 
dojrzały, czerwony pomidor
szczypiorek
Przygotowanie:
Myję i obieram pietruszki, po czym kroję je na kawałki. Dokładnie myję liście pora. Wszystko przekładam do garnka i zalewam dwoma litrami wody, zagotowuję. W międzyczasie rozgrzewam na patelni masło z olejem, wrzucam pokrojone drobno: cebulę i bulwę kopru włoskiego. Odrobinę je solę, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu do zeszklenia (5-7 minut). Zawartość patelni przekładam do garnka, starając się zostawić tłuszcz. Cukinie obieram i kroję w niewielką kostkę, wrzucam na patelnię, oprószam solą. Przykrywam patelnię, smażę 10 minut, mieszając. Całą zawartość patelni przekładam do garnka z zupą. Gotuję razem ok. 10 minut (sprawdzam czy pietruszka jest miękka). Następnie wyjmuję liście pora, a resztę blenduję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję 2 minuty, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami, odrobiną dojrzałego pomidora pokrojonego w kostkę, i posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger