Szukaj na blogu

Kurczak duszony w sosie jogurtowym z ziołami

Uwielbiam takie domowe obiadki, a Ty? 
Mięsko delikatne i soczyste, sosik obłędnie pachnący i pyszny :) Dzień po takim posiłku od razu robi się jeszcze lepszy :)



Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (nie sugerujcie się zdjęciem, jest na nim mniejsza porcja)
3 cebule
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki majeranku
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu balsamicznego (jeśli ktoś nie lubi, można użyć soku z cytryny)
1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
sól i pieprz do smaku
woda do podlewania (1/2 do 3/4 szklanki) 
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka przekładam do miski, oprószam curry, majerankiem, mieszanką ziół prowansalskich, papryką i lekko solą; nacieram by kawałki w całości pokryły się przyprawami. Rozgrzewam olej na patelni, układam kawałki mięsa i obsmażam z obu stron na rumiano. Gdy mięso jest podsmażone, dorzucam na patelnię dość grubo pokrojoną cebulę. Zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę razem 30 minut. Na patelni powinno się pojawić sporo sosu. Dodaję posiekane: koperek i pietruszkę, oraz sos sojowy i ocet balsamiczny (sok z cytryny). Duszę dalej pod pokrywką 10 minut. Dolewam wodę, doprawiam wstępnie sos do smaku solą i pieprzem. Jogurt mieszam bardzo dokładnie z mąką, dolewam do niego stopniowo 3,4 łyżki gorącego sosu z patelni - po czym całość przelewam z powrotem i jeszcze chwilę razem duszę. Doprawiam ostatecznie do smaku. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger