Szukaj na blogu

Sos - gulasz z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to serdecznie polecam Ci ten sos, a może nawet bardziej gulasz? To bardzo smaczne i łatwe danie, które możesz podać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem czy ryżem.


Składniki (porcja na 2-3 osoby):

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

2 średniej wielkości cebule

1 średniej wielkości żółta papryka

1 średniej wielkości czerwona papryka

6-8 średnich pieczarek

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

do smaku: sól, pieprz, słodka mielona papryka, curry

po 1 łyżce posiekanych: koperku i natki pietruszki

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki oleju

1,5 lub więcej szklanek gorącej wody

Przygotowanie:

Mięso mielone przekładam na rozgrzaną dużą patelnię, oprószam solą i pieprzem i smażę, rozdzielając łopatką, aż będzie podrumienione. 

Wtedy posypuję je mąką, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek, i smażę na sporym ogniu jeszcze kilka minut, mieszając, by ładnie się zrumieniło.

W rondlu lub na głębokiej patelni podsmażam na oleju: 

- najpierw pokrojoną w kostkę cebulę

- gdy ta się zeszkli dodaję pokrojone w kostkę pieczarki, wszystko oprószam solą i smażę ok. 7-8 minut

- dodaję papryki, również pokrojone w kostkę, smażę razem 10 minut, mieszając.

Dodaję podsmażone mięso, liście laurowe i ziele angielskie, wlewam wodę i na średnim ogniu, pod przykryciem, duszę ok. 20 minut.

Doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i dużą szczyptą curry, dodaję posiekane zioła, jeszcze chwilę duszę.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger