Sos - gulasz z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to serdecznie polecam Ci ten sos, a może nawet bardziej gulasz? To bardzo smaczne i łatwe danie, które możesz podać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem czy ryżem.
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 średniej wielkości cebule
1 średniej wielkości żółta papryka
1 średniej wielkości czerwona papryka
6-8 średnich pieczarek
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz, słodka mielona papryka, curry
po 1 łyżce posiekanych: koperku i natki pietruszki
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju
1,5 lub więcej szklanek gorącej wody
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładam na rozgrzaną dużą patelnię, oprószam solą i pieprzem i smażę, rozdzielając łopatką, aż będzie podrumienione.
Wtedy posypuję je mąką, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek, i smażę na sporym ogniu jeszcze kilka minut, mieszając, by ładnie się zrumieniło.
W rondlu lub na głębokiej patelni podsmażam na oleju:
- najpierw pokrojoną w kostkę cebulę
- gdy ta się zeszkli dodaję pokrojone w kostkę pieczarki, wszystko oprószam solą i smażę ok. 7-8 minut
- dodaję papryki, również pokrojone w kostkę, smażę razem 10 minut, mieszając.
Dodaję podsmażone mięso, liście laurowe i ziele angielskie, wlewam wodę i na średnim ogniu, pod przykryciem, duszę ok. 20 minut.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i dużą szczyptą curry, dodaję posiekane zioła, jeszcze chwilę duszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz