Szukaj na blogu

Pasta z czerwonej soczewicy i bakłażana (farsz do pierogów, naleśników i krokietów, pasta do chleba)

Tej pasty używam jako smarowidła na kanapki, ale służy mi też jako pyszny farsz do pierogów. Spróbujcie, nie zawiedziecie się.

Na zdjęciach są widoczne ziarenka zielonej soczewicy, ponieważ czerwoną zużyłam :)



Składniki:
200 g. czerwonej soczewicy
3 małe bakłażany
1 duży ząbek czosnku
kilka łyżek oleju do smażenia
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 0,5 płaskiej łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Dokładnie odsączam ją na sicie. Umyte bakłażany kroję bez obierania w małą kostkę. Rozgrzewam kilka łyżek oleju na głębokiej patelni (bakłażan przy smażeniu bardzo chłonie tłuszcz, ale w tym przypadku to przydatne), wrzucam kostki bakłażana, odrobinę je solę i mieszając podsmażam, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). W razie potrzeby, na początkowym etapie smażenia, dolewam jeszcze trochę oleju. Do zeszklonego bakłażana dorzucam odsączoną soczewicę, dokładnie mieszam. Dodaję przecisnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku curry, solą i pieprzem. 





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger