Skrzydełka w potrawce z warzywami
Pyszna, szybka i tania potrawka ze skrzydełek, z dodatkiem warzyw.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 cebule
1 duży, miąższysty pomidory
2 młode cukinie
1 niewielka czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36%
sól, pieprz, majeranek
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na 2 części, odrzucam końcówki. Oprószam je sola, pieprzem i majerankiem, po czym krótko przesmażam na rozgrzanym oleju, do bardzo lekkiego zarumienienia. Cebule siekam w piórka, dorzucam do kurczaka, smażę 5-6 minut - do zeszklenia cebuli. Dolewam śmietankę, zmniejszam maksymalnie moc palnika, przykrywam patelnię i duszę 15 minut. Umyte cukinie wraz ze skórką kroję w półplasterki, paprykę (bez nasion) w paseczki, obranego ze skórki pomidora w kostkę. Wszystko dorzucam na patelnię, dodaję posiekany ząbek czosnku. Duszę jeszcze 10 minut, na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 cebule
1 duży, miąższysty pomidory
2 młode cukinie
1 niewielka czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36%
sól, pieprz, majeranek
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na 2 części, odrzucam końcówki. Oprószam je sola, pieprzem i majerankiem, po czym krótko przesmażam na rozgrzanym oleju, do bardzo lekkiego zarumienienia. Cebule siekam w piórka, dorzucam do kurczaka, smażę 5-6 minut - do zeszklenia cebuli. Dolewam śmietankę, zmniejszam maksymalnie moc palnika, przykrywam patelnię i duszę 15 minut. Umyte cukinie wraz ze skórką kroję w półplasterki, paprykę (bez nasion) w paseczki, obranego ze skórki pomidora w kostkę. Wszystko dorzucam na patelnię, dodaję posiekany ząbek czosnku. Duszę jeszcze 10 minut, na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz