Schabowe z pieczarkami i serem (duszone na patelni)
Moja dzisiejsza wersja kotletów schabowych powstała na patelni, ale to bardziej duszone, niż smażone mięso.
Składniki:
4 kotlety schabowe
Marynata do mięsa:
1 mała cebula
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
duża szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
10 średniej wielkości pieczarek
4 plasterki żółtego sera (użyłam sera gouda)
sól, pieprz, szczypta pielonej słodkiej papryki
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kotlet rozbijam na grubość 3-4 mm. Obraną cebulę kroję bardzo drobniutko i przekładam do miseczki. Do cebuli dodaję pozostałe składniki marynaty, dokładnie wszystko mieszam. Powstałą pastę wykładam na rozbite plastry mięsa, starając się by całe były nią pokryte. Mięso odstawiam na 15 minut (lub dłużej). W międzyczasie umyte pieczarki kroję w plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojone pieczarki, oprószam je lekko solą i krótko smażę - tyle tylko, by się odrobinę zezłociły. Zdejmuję podsmażone pieczarki, pozostawiając olej na patelni (w razie potrzeby dolewam odrobinę). Na patelni układam przyprawione mięso, podsmażam po ok. 2 minuty z każdej strony, po czym wykładam pieczarki na kotlety - starając się by pozostały na mięsie. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko ok. 20-25 minut (na patelni powinno być trochę płynu - wody z pieczarek, można ewentualnie odrobinę dolać). Po ok. 20 minutach na każdym kotlecie i pieczarkach układam po plastrze sera, oprószam go słodką mieloną papryką i jeszcze na chwilę przykrywam patelnię, by ser się rozpuścił. Od razu podaję.
Składniki:
4 kotlety schabowe
Marynata do mięsa:
1 mała cebula
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
duża szczypta czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
10 średniej wielkości pieczarek
4 plasterki żółtego sera (użyłam sera gouda)
sól, pieprz, szczypta pielonej słodkiej papryki
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kotlet rozbijam na grubość 3-4 mm. Obraną cebulę kroję bardzo drobniutko i przekładam do miseczki. Do cebuli dodaję pozostałe składniki marynaty, dokładnie wszystko mieszam. Powstałą pastę wykładam na rozbite plastry mięsa, starając się by całe były nią pokryte. Mięso odstawiam na 15 minut (lub dłużej). W międzyczasie umyte pieczarki kroję w plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojone pieczarki, oprószam je lekko solą i krótko smażę - tyle tylko, by się odrobinę zezłociły. Zdejmuję podsmażone pieczarki, pozostawiając olej na patelni (w razie potrzeby dolewam odrobinę). Na patelni układam przyprawione mięso, podsmażam po ok. 2 minuty z każdej strony, po czym wykładam pieczarki na kotlety - starając się by pozostały na mięsie. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę wszystko ok. 20-25 minut (na patelni powinno być trochę płynu - wody z pieczarek, można ewentualnie odrobinę dolać). Po ok. 20 minutach na każdym kotlecie i pieczarkach układam po plastrze sera, oprószam go słodką mieloną papryką i jeszcze na chwilę przykrywam patelnię, by ser się rozpuścił. Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz